ВСУ затвориха руснаците в "чувал" при реките Днепър и Ингулец

Окупаторите се опитват да удържат Берислав

През последната седмица Въоръжените сили на Украйна са освободили 29 населени места и 1170 квадратни километра територия в украинския юг. Руски сили на десния бряг на Днепър за затворени в обкръжение, съобщи съветникът на началника на Херсонската областна военна администрация Сергий Хлан, цитиран от Униан.

Той напомни, че на 11 октомври официално е обявено освобождаването на 5 населени места: Нововасилевка, Новогригориевка, Новокамянка, Трофимовка, Червон.

"Фактически, обкръжавайки врага при коритата на две реки (Днепър и Ингулец), ние днес затворихме този "чувал" след освобождаването на тези пет населени места. Към днешна дата линията на фронта се нивелира. Окупаторите съсредоточиха усилията си върху удържането на Берислав." – коментира съветникът.

Русия пуска в действие огромно количество инженерна техника и войски в опит да създаде алтернативни възможности за преминаване над Днепър, през шлюза на Каховската ВЕЦ, за да прехвърли военна техника.

По думите на Хлан, въпреки усилията на руските военни, ВСУ уверено напредват и деокупират Херсонска област.

"Следващият етап е установяване на контрол върху водохранилището на Каховската ВЕЦ, за да бъде отрязана възможността (на руснаците) да  доставят каквото и да е въоръжение и техника“, обобщи Сергий Хлан.

Превод Faktor.bg