Вучевич се надява Гърция и Румъния да променят позицията си за Сребреница

„Резолюцията заклеймява сръбския народ като геноциден"

Милош Вучевич

Милош Вучевич

„Натискът от страна на Запада да се подкрепи резолюцията за геноцида в Сребреница е огромен. Има индикации, че Гърция и Румъния може да променят позицията си.“

Това заяви премиерът на Сърбия Милош Вучевич, по повод призива на президента на Сърбия Александър Вучич Гърция да се въздържи при гласуването на резолюцията в Общото събрание на ООН.

„Трудно е за сърбите да разберат, защо гърците биха гласували за това, точно както за нас беше ужасяващо да гледаме как една гъркиня предлага влизането на Косово в Съвета на Европа.“ - каза Вучевич по телевизия „Първа“.

Според Вучевич, "инженерите" на резолюцията умишлено са избрали да гласуват за нея от страни или народи, близки до сърбите, за да ги унижат още повече.

„Резолюцията заклеймява сръбския народ като геноциден, въпреки че ние сме страдащ народ“, твърди правителственият глава.

Според него поправките на Черна гора в резолюцията "по същество не променят нищо в нея, но хвърлят прах в очите на хората".

"Не можем да спрем гласуването на тази резолюция, защото такава е геополитиката, но ще бъде голям успех за нас, ако мнозинството страни са против и се въздържат. Това ще бъде ясно послание към света, че те фундаментално се провалиха, въпреки, че тя ще бъде гласувана официално." - каза още той.

През юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиха само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Те са погребани в местността Поточари край Сребреница. /БГНЕС