Вучич: След санкциите срещу Русия ще искат да признаем Косово

Александър Вучич

Александър Вучич

Европейският парламент не е приел никаква резолюция, която да призове Сърбия да въведе на санкции срещу Русия, а това е само въпрос на препоръки, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

„Те пропуснаха да прочетат тази част от текста, според която трябва да признаем независимо Косово“, каза Вучич, цитиран от БГНЕС.

„Много по-трудно от санкциите срещу Русия е, че искат да се признаем взаимно. Сякаш Сърбия я интересува да бъде призната от Прищина“, допълни той.

Според него дори Сърбия да наложи санкции на Русия, следващото нещо, което биха поискали от ЕС, е признаването на Косово, предаде „Данас“.

„Аз съм политически ветеран. Не бях особено развълнуван от препоръките на ЕП“, заяви президентът на Сърбия.

БГНЕС припомня, че вчера Европейският парламент прие резолюция, в която изрично се посочва, че в бъдеще пари от еврофондове трябва да се изпращат на Сърбия само ако тя наложи санкции на Русия.

Председателят на Хелзинкския комитет за правата на човека Соня Бисерко поясни пред „Данас“, че независимо от факта, че резолюцията не е задължителна, тя със сигурност е отражение на доминиращото отношение към Сърбия.