Историческо решение: Гръцката православна църква призна официално новата Украинска църква

Гръцкият архиепископ Йероним и украинският митрополит Епифаний

Гръцкият архиепископ Йероним и украинският митрополит Епифаний

Йерархията на Гръцката православна църква обяви днес, че признава автокефаността на новата Православна църква на Украйна и потвърждава, че даването на автокефалия е привилегия единствено на Вселенския патриарх и не подлежи на коментар от останалите православни църкви. Решението е взето след заседание на Свещената йерархия на Гръцката православна църква, в което участват повече от 90 владици.
Така гърците стават първата Православна  църква признала автокефалията на Украйна и независимостта й от Московскака патрирашия.
Според източници на Външно министерство на Гърция очакванията са  най-скоро време всички гръкоезични църкви – Александрийска, Йеросалимска, Кипърска и Албанска патриаршии да признаят томоса на патриарх Вартоломей.

Това историческо решение отново поставя пред БПЦ въпроса -  като покръстители на славянския свят, отново ли ще играем ролята на руски слуги или ще заемем достойното място, което ни се полага.
Гръцкото решение идва само ден след като от нашата страна си замина митрополит Иларион Алфеев, вторият човек в Московската патриаршия, който заминавайки си от България предупреди нагло, че тези които признаят самозваната според него Украинска църква, ще бъдат в евхаристийно разделение с Москва.