Срещите на Св. Синод с Радев и Пеевски - заради страх от ревизия на НАП

Знаменателната среща на Синода с лидера на ДПС

Знаменателната среща на Синода с лидера на ДПС

Спешните срещи, които Св. Синод на БПЦ проведе вчера неочаквано с президента Румен Радев и лидера на ДПС Делян Пеевски, са свързани с неочаквана финансова ревизия, която НАП е предприел в православната Църква. Тя е започнала преди две седмици, а главният счетоводител на Синода Лили Митцева не криела, че е притеснена. Това разкриха пред Faktor.bg източници от патриаршията.

23 години след финансовия министър  Муравей Радев, сега

за първи път НАП извършва ревизия на Св. Синод на БПЦ

Исканата от финансовия министър Асен Василев и шефа на НАП Румен Спецов проверка предизвикала остра реакция и недоволство във висшите църковни среди, които повече от две десетилетия работят на тъмно, но тънат в необясним разкош и лукс, неприличен за отдадени на Бога духовници. Искането за ревизията е било обявено още през лятото. През август тази година владиците изпращат специално нагло, арогантно и неблагодарно към българския данъкоплатец писмо до Румен Спецов,  с което отказват проверка. В него те използват манипулативни псевдоаргументи, неграмотно ползващи конституционно и законово автономността на Църквата спрямо Държавата. Единствената цел е да се избегне ревизията.

Изпратеното до НАП писмо от Синода (виж пълният текст на документа в прикачения файл, б.р.) е със спорна легитимност, защото е подписано от главния секретар Герасим, а съгласието на владиците и патриарха било взето по телефона, твърдят запознати.

Митрополитите категорично не искат да се отчитат какви са приходите и разходите от търговска дейност, от отдаване имоти под наем, както и да дават отчетност по разходването на капиталови средства от Държавния бюджет, като считат че не са тези, които следва да са най-прозрачни, особено във финансовите си дела.

Изисква се и представяне пред органите на Държавата на недекларирания публично Единен имотен регистър на БПЦ-БП.

От ДАНС, НАП и КФН, след включването на България в сивия списък на страни, в които се перат руски пари, и към БПЦ предстоят следните въпроси, които ще намерят отговори:

Всичко относно бюджети, субсидии, заплати, данъци ще бъде проверявано. 

Юридическите лица на БПЦ-БП: недвижимата им собственост – каква е, къде е, колко е – оценката ù, и тя от кога последно е направена тя?

Колко са паметниците на културата (недвижими) и от тях колко са национални - колко средствата от държавата за такива имоти и поддръжка са получени и как са разходвани? Колко са средствата от европрограми за дейности, имоти, поддръжка, социално подпомагане и други?

Колко са приходите от имоти, колко данъци са платени върху тях?

Колко НПО-та и холдинги от дружества или отделни фирми има към Върховното църковно управление и към всички поделения на БПЦ-БП според Устава ù? 

Физическите лица в БПЦ-БП: колко е съставът им и колко средства са получени от държавата за заплати и платени данъци и осигуровки? Всички възнаграждения на свещено- и църковнослужителите ли се осчетоводяват и има ли неплатени данъци?

Каква е личната собственост на ръководните кадри в БПЦ-БП - недвижими имоти, влогове и др. в страната и чужбина – декларации и информация, особено за тези кадри, приравнени като степен - ранг лица с дипломатически паспорти? Каква е собствеността на техните семейства, деца, партньори? В колко търговски дружества участват и с какви дялове? Колко приходи получават от участие в търговски дружества? В колко фондации, сдружения и др. вкл. международни организации участват и какви приходи или комисионни получават от това? Колко данъци са платени?

Очаква се

пълна прозрачност

- намеренията на държавата са амбициозни, но тепърва ще стане ясно, какво ще разкрият проверяващите и до къде ще стигне  осветяването.

От няколко месеца президентът Радев искал среща със Синода, но духовниците отлагали без основание. Използвали момента за разговор сега, търсейки подкрепа в сложната ситуация. Срещата с Пеевски също не била  случайна – и на владиците е ясно, че той е силният човек в държавата, независимо че е белязан по закона „Магнитски“. Странно е все пак, че лидерът на ДПС през последните месеци се изявява като евроатлантик и един от най-големите защитници на България от руските зависимост, а в същото време дава мощно рамо на владиците, които без съмнение са рупор на руските и кремълски интереси у нас. Не е изключено така да бъде спазарено признаването на новата автокефална Украинска православна църква, която скъса с московските си зависимости.

Faktor.bg припомня, че при последната ревизия на Синода през 2000  година проверяващите от ДФК откриват, че БПЦ на покойния дядо Максим е изнесла чрез банка на разстреляния Емил Кюлев няколко милиона долара, които крие в руски банки и трезори. До парите достъп имат единствено владиката Гавриил и настоящият московски патриарх Кирил (виж разследване по темата, б.р.). Въпреки скандалните разкрития, не са предприети никакви санкции към синода на  Максим и забърканите във финансови игри клирици.

Прикачени файлове