Взривената "Каховска" ВЕЦ - коз или агония на един безумец

Игор Ейдман

Игор Ейдман

Игор Ейдман*

Бандитите и терористите имат особена тактика - да извършат толкова безсмислени варварски зверства, които да накарат шокираните наблюдатели да изпълняват волята им. Например, рекетьори демонстративно подпалват пицария с посетители, след което всички собственици на пицарии, ужасени от случилото се, започват да им се отчитат.
Основната цел да бъде взривена Каховската ВЕЦ дори не е да се попречи на украинците да форсират  Днепър. Във военно отношение този саботаж няма да даде нищо на руснаците - те ще загубят повече, отколкото ще спечелят.

За тях целта на тази предизвикана катастрофа е да покажат на Запада своята  лудост, да го шокират, да го сплашат, да го принудят да направят отстъпки (официално руските власти отричат всичко, но това е игра за пред местната публика).

Путин по този начин се опитва да покаже на западните лидери, че е способен на всичко: да създаде екологична катастрофа в континентален мащаб или дори да унищожи планетата. Днес - Каховската ВЕЦ, утре - Запорожската АЕЦ, вдругиден - ядрена война. Посланието му е просто: „Няма граница за нашето безумие. Спрете украинското контранастъпление, направете други отстъпки, иначе ще организираме Армагедон."

Това обаче е агония. Съзнателно предизвиканата глобална катастрофа е последният аргумент на един безумец. Той вече няма повече козове. Но и този вече не му върши работа.
Путин вече не може да уплаши никого. Сега и най-миролюбивите политици на Запада разбират, че рисковете, които крие режимът на Путин за човечеството, са много по-големи, от риска да си в остра конфронтация с него.

* Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора, заглавието е на Faktor.bg

Превод: Faktor.bg