WP: САЩ са предупреждавали Русия да не използва ядрено оръжие в Украйна

Това е ставало многократно през последните месеци

През последните няколко месеца Съединените щати постоянно са изпращали съобщения в Москва с предупреждения към Кремъл, че ще има сериозни последици при употреба на ядрено оръжие, пише The Washington Post. Информацията е позована на американски официални лица.

Посочва се, че администрацията на Джо Байдън е решила в съобщенията да няма конкретика по отношение на последиците след евентуален ядрен удар, което поражда напрежение в Кремъл за това как ще реагират САЩ. В дискурса да ядреното сдържане този подход е наречен "стратегическа неопределеност“.

Не се съобщават детайли за текста на съобщенията, както и кой ги е предавал, но е известно, че това е ставало чрез Държавния департамент.

Не е известно дали е отправяно ново предупреждение след речта на Путин от 21 септември, в която той отправи директна заплаха за ядрен удар.  

Представители на администрацията на Байдън са подчертали, че това не е първата ядрена заплаха от страна на Кремъл след 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна. По думите им, засега няма никакви признаци, че Русия предислоцира ядрени оръжия и се готви за ядрена атака.   

Същевременно се отбелязва, че последните изявления на руската власт са по-конкретни, отколкото предходните, и идват в момент, когато Русия губи битката на фронта под натиска на украинското контранастъпление.   

Ако преди усилията на Кремъл бяха насочени към това да накарат САЩ и съюзниците им да не предоставят силна военна помощ на Украйна, последните коментари на Путин показват, че Русия разглежда възможността за използване на ядрено оръжие в Украйна като средство да „замрази“ своите завоевания и да принуди Киев към подчинение, заяви Даръл Кимбъл, изпълнителен директор на Асоциацията за контрол на оръжията.

"Всички трябва да признаем, че това е един от най-сериозните, ако не и най-сериозният епизод, при който може да бъде използвано ядрено оръжие, от десетилетия насам. Последствията дори от т. нар. „ограничена ядрена война" биха били абсолютно катастрофални." — посочи Кимбъл.

В продължение на много години американските експерти изразяват опасения, че Русия може да използва тактическо ядрено оръжие, което някои наричат "ядрено оръжие на бойното поле", за да приключат конвенционална война при своите условия — стратегия, която понякога е наричана "ескалация за деескалация".

WP отбелязва, че администрацията на Байдън ще се  сблъска с криза, ако Русия използва малък ядрен заряд в Украйна, която няма сключен съюзнически договор със САЩ. Всеки директен военен отговор на  САЩ срещу Русия ще създаде риск от по-мащабна война между свръхдържавите, притежаващи ядрени оръжия, — избягването на такава война е първостепенен приоритет за политиката на Белия дом по отношение на Украйна. 

Превод Faktor.bg