Явор Божанков: БСП ще разговаря с ПП, ДБ и ИТН, запазихме добрия тон с всички

"Нови избори няма да решат проблемите на България"

Явор Божанков

Явор Божанков

Логично е премиерът да бъде от най-голямата формация. На първо място нашите позиции не са променени, който и да получи третия мандат, ние си държим на социалните приоритети, които до голяма степен бяха изпълнени в актуализацията на бюджета. Но ние държим процесите в социалната сфера да бъдат продължени и задълбочени – икономика, Планът за възстановяване, като сме съвсем убедени, че нови избори са огромен риск за държавата.

Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от БСП Явор Божанков по повод третия мандат за съставяне на правителство и евентуалното му връчване на левицата, предаде репортер на БГНЕС.

По думите му, нови избори няма да решат проблемите на България и са риск да влезем в спирала от редица избори.

Ако БСП получи третия мандат, Божанков сподели, че няма да се търси подкрепа от ГЕРБ и ДПС. „Борим се срещу техния модел и е абсурдно да търсим подкрепа от тях за разграждане на собствения им модел, включително и „Възраждане“, които са част от ГЕРБ и ДПС. Те участваха в това мнозинство, което свали председателя на Народното събрание“, каза той. С всички останали формации БСП ще разговаря, включително и с „Има такъв народ“.

Божанков посочи, че основното предимство на БСП е, че до момента не се е скарала с нито една политическа формация, а е запазила добрия тон и отношения с всички.

„Това ще използваме в преговорите оттук нататък, ако третият мандат ни бъде връчен“, каза още той. /БГНЕС