Илияна Йотова и Румен Петков договориха с Митрофанова 5-годишно руско облъчване на младите хора в България

Илияна Йотова

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова прие на „Дондуков“ 2 делегация на Руското историческо общество, която е на посещение в България по повод 144-годишнината от Плевенската епопея. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Акцент в разговора беше предстоящата 145-та годишнина от обявяването на Руско-турската освободителна война. на срещата от българска страна беше лидерът на АБВ Румен Петков, а от руска - посланичката Елеонора Митрофанова, както и "емисари" от Москва. Зад маската на това, как трябвало да се готвим за пищни тържества след 6 години и да честваме 150 г. от "освобождението" на България, участниците в дискусията набелязаха програма за съвместни инициативи. Подчерта се, че младите хора трябвало да бъдат най-ангажирани у нас и да четат повече от фалшифицираната история, с която се облъчват и днес. 

В рамките на срещата бяха обсъдени различни идеи за съвместното отбелязване на годишнината в България и в Русия. Начертани бяха планове и за честването на 150-ия юбилей през 2027 г., за което ще бъде създаден специален инициативен комитет. С одобрение бяха приети идеите на вицепрезидента Йотова за богата програма от събития през следващите пет години, които да ознаменуват юбилея и да представят Руско-турската война от различни аспекти. Сред идеите са: поредица от научни конференции; представяне на неизследван архив от документи; участие на представители на Българската и Руската православни църкви; представяне на медиците, участвали във войната; представяне на приноса на руски общественици и културни дейци; съвместни експозиции на български и руски музеи; представяне на ролята на европейската мисъл в годините преди и след войната.

Единодушно беше мнението, че младите хора трябва да бъдат привлечени за по-активно участие в отбелязването на годишнините, да се буди у младото поколение интересът към историята, която е извор на гордост. В срещата участваха и посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова и лидерът на АБВ Румен Петков, по чиято покана делегацията на Руското историческо общество е на посещение у нас.

В социалните мрежи започнаха майтапи и младите хора, които ще въвеждат в дебрите на съветското дело, се шегуват, че искат по един джип Лада Нива и плочи на Алла Пугачова, като подарък за търпението, което очевидно трябва за пореден път да проявят.