Заев: Неблагодарно е, че нашата съседка България ни наложи вето

С подобно поведение ЕС никога няма да съществува, заяви македонският премиер

След като вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че България и Северна Македония трябва да водят преговори на основата на разума, а не на емоциите, премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев отбеляза, че е важно каква история пишем днес и изрази надежда, че решение на спора между София и Скопие може да бъде намерено преди юни, пише „Слободен печат“.

Премиерът Заев вчера на пресконференция в централата на управляващата партия приветства посланието на Борисов и изрази задоволство от този, както той каза, приятелски акт. Той изрази увереност, че Борисов ще бъде един от основните участници в намирането на решение между двете страни, ако бъде избран за министър-председател на България.

Заев, който също посети Люксембург вчера, където, наред с други неща, лобира за подкрепа за официалното откриване на преговорите на Скопие с ЕС и преодоляване на ветото на България в интервю за люксембургския вестник „Ворт“ по-рано спомена, че ветото на България върху началото на ЕС преговорите бяха жест на неблагодарност, но че правителството му се ангажира с европеизацията на страната.

„Вярно, неблагодарно е, че нашата съседка България ни наложи вето през декември 2020 г. Основната цел е да се разрешат историческите различия в интерпретациите между Скопие и София. Трябва да кажа, че с подобно поведение ЕС никога няма да съществува. Европейците гледаха в бъдещето, а не в миналото“, каза Заев в интервюто.