Защитете Украйна, мислете за България - заплахата и врагът са общи!

авторът

авторът

Цветанка Андреева*

Войната на Путин във всичките й измерения има за основна крайна цел връщането на руския контрол над Източна Европа и постсъветското пространство. Украйна е поводът и началото, така че нашето бъдеще е заложено на карта и който отрича, че и България е мишена на Кремъл, е или глупава жертва на руската пропаганда или умишлен хибриден съюзник на Путин. 

Това не е анализ на обстоятелствата, а вече предявено искане от Путин в процеса на досегашните преговори. Претенциите му към оттеглянето на НАТО от държавите, граничещи с Русия, както и желанието му да възстанови хегемонията над Източна Европа от времето на Студената война, са част от официалната външнополитическа доктрина на днешна Русия. Путин цели да съживи властта си над страните от постсъветското пространство.

За неговия режим това е буферът, който ще го пази от Запада. 

В този план България е „ничия земя“ под руски контрол

Просто територия от пояс, прочистен от всякакви европейски и атлантически ценности и обвързаности. България може да е подчинен васал, 16-та република или източно славянска губерния, но най-важното е тя да брани сърцето на укрепената империя в Кремъл. 

„Няма да е лесно, но е по-добре Западът да е пълноправен враг, отколкото като покровител или съюзник“ – казва Дугин!

България има своето стратегическо геополитическо място в замислената Евразийската империя. До снощи това все още беше фантазия от доктрината на кремълския вожд, но сега вече той започна „проверка на реалността“.

Късане на територии, прекрояване на държавите със сила, включително и военна – да,

Путин започна преразпределяне на света

Свят, в който новият райх е пресметнал и България.

Проблемът ни днес не е толкова политическата амбиция на Путин, а пробивите в българския управленски елит. Виждаме как, докато целият източен фланг на НАТО се стяга за отбрана, у нас Янев сам ще прави тренировъчен хъб, с цел да задоволи руските искания да няма на наша територия съюзнически войски. 

Президентът Радев пък в официално изявление по повод снощното признаване на Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) от Руската федерация дъвче дъвката на общите приказки в ужас да не му се наложи да назове конкретно Русия като агресор. 

България има силно властово пропутинско лоби във всичките си държавни институции - президентство, Мс и НС. Неговите интереси не съответстват на националния ни интерес.

В този световен конфликт България е мишена

Можем да се запазим като част от свободния свят, но може да изгубим отново суверенитет под руската хегемония. Тази „игра“ на евтин газ срещу свобода я изстрадахме 45 години. /това изречение е по повод думите на един анализатор, който ни съветваше да не обръщаме политически гръб на евтините енергоизточници от Русия и Китай....колко са евтини в сегашните условия е ясно!/

Българите заслужаваме 21 век да ни е по-различен от комунистическия 20-ти.

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора.