Защо антуражът на Си Дзинпин е без високопоставени членове на Народната освободителна армия?

Това може да e ясно послание към Москва

Си Дзинпин

Си Дзинпин

Китай излезе с предложение за разрешаване на украинската криза, до голяма степен отхвърлено на Запад като маневра за даване на време на Путин да прегрупира силите си и да консолидира контрола си над окупираната територия.

Външнополитически анализатори казват, че макар Путин да очаква силна подкрепа от Си заради Украйна, те се съмняват, че посещението му в Москва ще се превърне във военна подкрепа.

Вашингтон заяви през последните седмици, че се страхува, че Китай може да въоръжи Русия, което Пекин отрече.

Ю Джи, старши сътрудник в Азиатско-тихоокеанската програма на Чатъм Хаус в Лондон, заяви, че антуражът на Си не включва висши членове на Народната освободителна армия, пише "Ел Мундо" (elmundo). "Това може да изпрати ясно послание, че е малко вероятно Пекин да предложи пряка военна подкрепа на Москва, въпреки това, което някои експерти твърдят", каза той.

Киев, който твърди, че войната не може да приключи, докато Русия не изтегли войските си, предпазливо приветства мирното предложение на Пекин, когато то беше представено миналия месец.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ако Китай въоръжи Русия, това може да предизвика Трета световна война и поиска от Си да разговаря с него.

Превод: Faktor.bg