Защо изборите в Тюрингия и Саксония са изключително важни

АзГ може да спечели, ГСДП е около бариерата от 5%

Снимка: EPA/BGNES

Снимка: EPA/BGNES

Бен Найт, Дойче веле

За първи път в следвоенната история на Германия, партия, която е отчасти крайнодясна, има шанс да спечели изборите в двете германски провинции Тюрингия и Саксония. Това би имало тежки последици за цяла Германия.

В източногерманските провинции Тюрингия и  Саксония днес се провеждат избори за нови местни парламенти. Дяснопопулистката „Алтернатива за Германия" (АзГ), части от която се оценяват като дясноекстремистки, има шансове да спечели най-много места и в двете провинции. Докато в Саксония AзГ води директна битка с консервативния ХДС, в Тюрингия партията има комфортна преднина.

Отчасти дясноекстремистка партия

Вътрешното разузнаване на Германия категоризира AзГ като отчасти дясноекстремистка партия. На тайна среща в Потсдам представители на партията бяха обсъждали как да екстрадират чужденците от Германия, дори и онези, които имат германски паспорт. А главният кандидат на партията в Тюрингия, Бьорн Хьоке, беше глобен за използване на нацистки лозунг.

Дори AзГ да спечели най-много места, това не означава автоматично, че ще бъде на власт. Всички останали партии отхвърлиха възможността да сформират коалиция с АзГ. Ако крайната десница не спечели абсолютно мнозинство, което е малко вероятно, другите партии все още имат шанс да съставят коалиционно правителство.

Изборите в двете германски провинции имат отражение и върху политиката на федерално ниво. Бъдещето на германското правителство в Берлин също може да се окаже застрашено от изборите в Тюрингия, Саксония и тези в Бранденбург, които са след две седмици, защото канцлерът Олаф Шолц се бори за политическото оцеляване на ръководената от него Германска Социалдемократическа партия (ГСДП).

Ще мине ли ГСДП бариерата от 5%

И в двете провинции, където се гласува днес, социологическите проучвания сочат, че ГСДП може да получи едва около 5% от гласовете на избирателите. Подобен резултат обаче би означавал, че партията трудно ще прескочи прага за влизане в парламентите.

Ако ГСДП не успее да го постигне, Шолц може да се сблъска със сериозни проблеми преди федералните избори през есента на 2025 година. „Особено в Източна Германия Шолц беше много успешен на федералните избори през 2021 година – затова евентуалният спад сега ще е много голям. Ако ГСДП не влезе в парламентите на двете провинции в партията със сигурност ще бъдат зададени въпроси относно лидерските му способности и следващата кандидатура за канцлер“, казва Ханс Ворлендер, политолог от Техническия университет в Дрезден, в интервю за ДВ.

Горчивина и страх

Независимо от това колко нови фабрики за полупроводници ще бъдат построени в Източна Германия, хората в региона са обзети от горчивина и страх - източните провинции на Германия са обезлюдени и все още силно засегнати от икономическите последици от обединението на Германия.

AзГ знае как да се възползва от това. В Бад Лангензалца Хьоке завърши речта си с призив да се гласува за него, за да се предотврати „упадъкът на провинцията". Днешните избори, според Хьоке, били избори за това „дали искаме да имаме бъдеще или не".