Защо СЕМ толерира антибългарската медийна пропаганда на Russia Today?

На територията на страната RT се разпространява необезпокоявано от три сателита и 22 телевизионни оператора

Александър Николов

Тази седмица руската медийна пропаганда претърпя сериозен световен удар -  YouTube, Facebook и Twitter са спрели до платформите си достъпа на близо 20 руски медии. Под санкции попадат включително и  финансираните от Кремъл РИА "Новости", Sputnik и държавните телевизии RT и "Россия-1".
От "Роскомнадзор" се оплакаха, че по този начин руските медии са подложени на цензура. Всъщност проблем е, че през последните години кремълската медийна пропаганда се превърна в истинска мека, но безцеремонна сила за провеждане на хибридна война и налагане на руската визия за демокрация и спазване на международни стандарти.

Наказателните акции към руски медии не са нещо ново - малката Балтийска държава Латвия даде в началото на юли тази година красноречив пример на бившите страни от Източния блок, как с категорични мерки ефективно се справя с руската  хибридна война, която Кремъл води срещу нея. Тя буквално отряза с един удар главата на руската пропаганда, забранявайки излъчването на  руския телевизионен канал RT – Russia Today на територията на Литва и Латвия. Формален повод за това станаха международните санкции, които бяха наложени на ръководителя на медията Дмитрий Кисельов.

До радикалните мерки срещу хибридния телевизионен канал се стигна след като Националния електронен медиен съвет(NEPLP) на Латвия взе категорично решение да преустанови излъчването на английската версия на RT, както и нейните испански и арабски аналози. „Черен печат” получиха и документалният канал на RT и нейните HD версии.  Така

Russia Today буквално беше изхвърлена от територията на балтийските републики,

след като медията вече няма там никаква честота с покритие. 
Аргументите на NEPLP, за крайната санкция сочат, че руският телевизионен канал RT системно е правил опити чрез различни предавания и коментари да представи Латвия, получила своята независимост след разпада на СССР като провалена държава. По този начин на прицел е бил поставен цивилизационният избор на гражданите на балтийската страна да бъде лоялен член на ЕС и НАТО. В същото време предаванията на канала са насаждали сред населението усещане за носталгия към времето на съветския ред, провал на демократичните правителства и внушения за преориентация към орбитата на Кремъл. Неслучайно  латвийските служби за сигурност са я определили като най-влиятелния пропаганден канал на Русия в Западна Европа, предават  "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".
През последната година  NEPLP е наложил

ембарго върху 10 руски телевизионни канала,

включително Русия RTR, заради „системно използване на езика на омразата и подкрепа на военните действия в Украйна, включително открити призиви за ликвидиране на украински граждани”.
Дмитрий Кисельов е генерален директор на медийната група „Русия днес”, фокусирана основно  върху руска пропаганда зад граница. Има основания да се счита, че Кисельов активно прокарва пропагандата на Кремъл по време на анексията на Крим от Руската федерация през 2014 г., което се превръща в основна причина за включването му в санкционния списък на ЕС. В същото време медийната група на Кисельов е в Топ 10 на субсидираните от руската държава компании. За периода 2018-2020 година е получила 20,4 млрд. рубли, които се равняват на над 228 млн. щатски долара. Латвия не е първата държава, която е забранила медийните източници с кремълска пропаганда. Примери в това отношение са Естония, Литва и Украйна.

Латвия вече уведоми медийните регулатори на страните от ЕС за спирането на RT – Russia Today, като ги призова и те да предприемат подобни санкционни действия.

България също е потърпевша от руската пропаганда, но институциите ни продължават да са неоправдано толерантни към подривната дейност на руски медии, които безпрепятствено имат покритие по всички точки на страната. Парадоксален е фактът, че в много от граничните райони на Кърджалийско, Смолянско, Благоевградско, Странжанско и други, за българските граждани сигналът на националните БНТ и БНР е изключително слаб и с лошо качество, но за сметка на това руските телевизии се излъчват безпроблемно.

Оказва се че на територията на България RT се разпространява от

три сателита и 22 телевизионни оператора,

сред които най-големи са Bulsatcom и VIVACOM. Отделно английската, арабската версия на RT, документалният й канал, както и нейните HD версии се предават чрез сателит в над 70 български хотела. Това показва официалният сайт на медията за България. Необяснимо е защо до този момент българският медиен регулатор СЕМ не е правил официален мониторинг върху програмите не само на RT, но и на други кремълски медии. Наблюденията на зрители недвусмислено сочат, че въпросните програми се използват като мощна кремълска  и пропутинска пропаганда, а много от текстовете им след това се мултиплицират в хибридни проруски български сайтове. Особено впечатление правят новини за военната и отбранителна мощ на Русия, както и рекламирането на несъществуващи нови видове оръжия и бойни машини.

Може би е време българските институции да инициират мониторинг на каналите на RT за пропагандно съдържание, и при действителното наличие на такова - да последват примера на други страни-членки на ЕС като забранят разпространението им. СЕМ трябва да излезе от удобния комфорт на нищоправене и да поеме отговорност за опасната пропаганда, на която са подложени гражданите. Криворазбраното приятелство с Русия е опасно за българските национални интереси, които имат ясна евроа-атлантическа посока.