Зеленски: Благодаря, България! Украйна никога няма да забрави подкрепата

България избра моралния път

Володимир Зеленски, Николай Денков, снимка: БГНЕС

Володимир Зеленски, Николай Денков, снимка: БГНЕС

„Скъпи хора, скъпи народе на България, радвам се да посетя вашата страна по покана на правителството на България и на премиер-министъра.“ С тези думи се обърна президентът на Украйна Володимир Зеленски към гражданите на България.

„Много е важно, че в тази морална криза в Европа България е  противник на политиката на геноцид срещу  народа на Украйна“, посочи той като отбеляза, че когато си на няколко хиляди километра от бойните действия, може да отхвърлиш мисълта за злото.

"Когато няколко хиляди километра разделят някои страни от руската артилерия, която безжалостно изпелелява села и градове в Украйна, и когато хората не могат да усетят какво значат безсънните нощи и нямат спокойствие заради непрестанните сирени заради руския терор с ракети и дронове, е по-лесно да се отхвърли мисълта за злото, причинявано от Русия." - подчерта Зеленски. 

Той добави, че толкова по-ценно е разбирането, което Украйна получава от страни и от хора, които не отхвърлят истината, които избират моралния път на защитата на живота и на свободата.

„Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашия народ“, каза президентът на Украйна.

„Украйна никога няма да забрави подкрепата, че в този труден момент вие сте с нас“, каза още той, като благодари специално за приемането на украинските бежанци.  

Володимир Зеленски и премиерът Николай Денков подписаха меморандум за подкрепа за евроатлантическата интеграция на Украйна, а министрите но енергетиката – споразумение за сътрудничество в енергийната сфера.

Освен това страната ни подкрепя формулата за мир  на президента Зеленски.