Зеленски: Европа вече не е континент на мира

Джо Байдън и Володимир Зеленски в Киев, снимка: архив

Джо Байдън и Володимир Зеленски в Киев, снимка: архив

"Живеем във време, в което Европа вече не е континента на мира“.

Това посочи президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на изказването си пред френските депутати, предаде АФП.

Зеленски определи руския президент Владимир Путин като "общ враг" на страната му и Европа, и добави , че руското нахлуване в Украйна "е върнало нацизма в Европа".

Днес той ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън, който обяви нов пакет от 225 млн. долара оръжейна помощ за Украйна по време на честванията на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, предаде БТА.

Това ще бъдат първите им разговори лице в лице, откакто Зеленски посети Вашингтон през декември миналата година, когато двамата се опитваха да преодолеят противопоставянето на републиканците в Конгреса на САЩ срещу отпускането на по-голяма помощ за Украйна.

Те ще се срещнат отново и през следващата седмица, на срещата на върха на страните от Г-7 в Италия, докато богатите държави обсъждат въпроса за използването на руските активи, замразени след инвазията, за да предоставят 50 млрд. долара помощи на Украйна.

Зеленски каза пред Ройтерс миналия месец, че на западните страни отнема твърде много време, за да вземат решения за отпускането на помощи на страната му.