Зеленски обеща украинската армия да си върне Лисичанск

Владимир Зеленски

Владимир Зеленски

Украйна призна, че нейните военни са се изтеглили от град Лисичанск в Донбас. Президентът  Володимир Зеленски обеща, че контролът над района ще бъде възстановен.

Градът в източната част на страната беше подложен през последните седмици на атаки от руските военни и сепаратистите в Донбас.

От Генералния щаб на украинските въоръжени сили обясниха, че решението за отстъпление е взето, "за да бъде запазен животът на защитниците" на Лисичанск и че "в условията на многократно превъзходство на руските войски в артилерия, авиация, ракетни установки, боеприпаси и личен състав, продължаването на битката би имало фатални последици". Руската армия вече напълно контролира Луганска област и може да се съсредоточи върху превземането на Славянск и Краматорск в Донецка. Това са двете части на Донбас, провъзгласени за цел на така наречената от Москва "специална операция в Украйна, започнала на 24 февруари.

От Киев президентът Володимир Зеленски първоначално отрече информацията от Русия, че е установила контрол над Лисичанск. После потвърди изтеглянето на украинските части, но обеща, че страната му ще си върне района:

"И ако командването на нашата армия изтегля хора от определени точки на фронта, където противникът има най-голямо огнево превъзходство, по-специално това се отнася за Лисичанск, това означава само едно нещо: ние ще се върнем, благодарение на нашата тактика, благодарение на увеличеното снабдяване с модерни оръжия".

През последното денонощие Русия интензивно е обстрелвала Славянск, Краматорск и Харков. Шестима души, сред които и дете, са загинали при ударите срещу Славянск, твърди още Зеленски.

Вчера Русия обвини Украйна, че е изстреляла ракети срещу руския граничен град Белгород.

Зеленски в същото време окачестви като опасни изявленията на президента на Беларус. Александър Лукашенко потвърди, че страната му подкрепя Русия и нейната офанзива в Украйна като част от дългогодишния си ангажимент като съюзническа  държава. Лукашенко отбеляза, че само Минск е на страната на Москва и Русия и Беларус "по силата на съдбата са в една лодка".

Междувременно лидери от десетки страни и ръководители на международни организации се събират днес и утре в швейцарския град Лугано, за да обсъдят възстановяването на Украйна. Целта е да се изготви "план Маршал", който да влезе в сила дори под руския обстрел.

Планът "задължително" трябва да включва компонент за възстановяване на унищожената околна среда, препоръча Виргиниюс Синкявичюс, еврокомисар по околна среда. Той определи като "престъпление от най-голям мащаб"  щетите, нанесени на огромни горски площи .