Зеленски поздрави ВСУ за Деня на защитниците: Вие се борите за всички идни поколения (видео)

"Това ще е победа, която ще увенчае с успех борбата на много поколения"

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави украинските военни с Деня на защитниците и защитничките на Украйна.

"Вие се борите за Украйна, независимостта и свободата на всички следващи поколения. Абсолютни герои. Хора с главна буква. Нашите защитници и защитнички на Украйна." - написа Зеленски във Фейсбук.

„Това е Денят на тези, които се борят.
Това е Денят на това, което отстояваме.
Това е денят на победата, която ще спечелим.
На 14 октомври казваме „благодаря“. Благодаря на всички, които се бориха за Украйна в миналото. И на всички, които се борят за нея сега. На всички, които победиха преди. И на всички, които трябва да спечелят сега. 
Това ще е победа, която ще увенчае с успех борбата на много поколения от нашия народ. Народ, който винаги е искал едно нещо повече от всичко – свободата. За себе си. И за своите деца. (...)
Слава на всички наши герои! Слава на всички, които се борят, работят и помагат! Слава на Украйна!“ – каза още президентът Зеленски в във видеообръщение.

14 октомври е обявен за Ден на защитниците и защитничките на Украйна с указ на президента Петро Порошенко от 2014 г. Той отмени предходен указ от 1999 година, според който Денят на защитниците се отбелязваше на 23 февруари по съветска традиция – сега на този ден се почита армията в Русия.

“Подчертавам, че Украйна никога вече няма да отбелязва този празник според военно-историческия календар на съседна страна. Ние ще честваме защитниците на своята, а не на чужда Родина!” – мотивира се Порошенко.

В украинската народна традиция 14 октомври е и ден на украинските казаци, отбелязва се и църковният празник Покров Богородичен. 14 октомври 1942 година е официалната дата на създаването на Украинската въстаническа армия УПА.

Превод Faktor.bg