Зеленски призова за военна помощ от НАТО, предупреди за опасност всички съседи на Русия

Владимир Зеленски

Владимир Зеленски

Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова НАТО да предостави на Киев неограничена военна помощ. Това стана един месец след нахлуването на Русия в Украйна по време на извънредната среща на върха на НАТО. "За да спаси хората и своите градове, Украйна се нуждае от военна помощ без ограничения. По същия начин, по който Русия използва пълния си арсенал без ограничения срещу нас", заяви той чрез видеовръзка пред представители на НАТО.

Въпреки че благодари на членовете на западния военен алианс за предоставеното досега отбранително оборудване, украинският президент призова за нападателни оръжия. "Можете да ни дадете един процент от всичките си самолети. Един процент от вашите танкове. Един процент!" Зеленски обвини Русия, че разполага с фосфорни бомби, които разпръскват прах, който се възпламенява при контакт с кислород и причинява тежки изгаряния. "Между другото, тази сутрин бяха използвани фосфорни бомби. Руски фосфорни бомби. Отново бяха убити възрастни хора и отново бяха убити деца", каза Зеленски. "Алиансът може да предотврати смъртта на украинците от руските удари, от руската окупация, като ни даде всички необходими оръжия."

Русия ще "унищожи свободата" в Европа и ще преследва своите съседи, предупреди украинският президент Владимир Зеленски. "Ако Украйна не издържи и не се защити, това би означавало, че... всички съседи на Русия оттук нататък са в опасност", каза той в реч, която бе посрещната с бурни овации. "Русия тръгна на война срещу Украйна, защото иска да напредне още повече в Европа, иска да унищожи свободата в Европа", изтъкна Зеленски. "Това е фундаментално предизвикателство за европейската система за сигурност и отбрана", каза украинският президент и призова Европа да приеме пакет от тежки седмични санкции срещу Русия.

Той предупреди Швеция, че Москва е взела на прицел нейния остров Готланд в Балтийско море. През 2018 г., след анексирането на Крим от Русия, Швеция възобнови работата на гарнизона си на остров Готланд, след като го закри през 2004 г. "Това би означавало, че сте в опасност, защото само морето ви разделя от тази агресивна политика", каза той. "Руските пропагандисти вече обсъждат в ефир, в телевизионни предавания, как Русия ще окупира остров Готланд и как ще го контролира в продължение на десетилетия", добави той. "Те смятат, че ще е удобно да инсталират там системи за противовъздушна отбрана и бази, за да прикрият настъплението към балтийските държави".

Зеленски благодари на Швеция за подкрепата, след като тя се съгласи да изпрати оръжия на една страна във война като неговата за първи път от 1939 г. насам. Без да е член на НАТО и официално военно необвързана, Швеция обяви днес втора доставка на 5000 противотанкови гранатомета. Подкрепата за членство в НАТО нарасна в Швеция след нахлуването на Русия, но министър-председателят Магдалена Андершон засега изключва тази идея. Присъединяването към алианса рискува да "дестабилизира" Северна Европа, каза тя. Зеленски, който през последните седмици направи множество изяви чрез видеовръзка пред парламентите на други държави, направи обръщение и на извънредната среща на върха на НАТО. /БГНЕС, АФП