Зеленски: Разрушаването на Каховското водохранилище няма да засегне плановете ни за контраофанзива

Германия изпраща служители, техника и консумативи

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Разрушаването на язовирната стена в Нова Каховка няма да засегне плановете на Киев за контраофанзива, заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Дарик с позоваване на Франс прес.

"Експлозията на язовирната стена няма да засегне способността на Украйна да освободи своите собствени територии", увери Зеленски след заседание на генералния щаб. "Състоянието на подготовката на войските е на максимално ниво", допълни той.

Германия планира да изпрати служители, оборудване и консумативи от своята организация за гражданска защита в Украйна, за да помогне за справянето с кризисната ситуация след взривяването на стената на язовира “Нова Каховка” и наводнението, което то предизвика, предаде ДПА.

Германия ще подкрепи Украйна за справяне с това бедствие в разгара на войната на агресия, водена от руския президент Владимир Путин, заяви германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер.

Сред оборудването, подготвяно от Федералната агенция за техническа помощ (THW/ФАТП), която е правителствена агенция, са филтри за вода и генератори за електричество, които са спешно необходими в засегнатия район.

"ФАТП вече работи на пълни обороти, за да подготви доставките на германска помощ за засегнатия регион", каза министърката. 

"Ние ще изпратим нашите хуманитарни доставки в най-кратки срокове", допълни тя.

Украйна обвинява Русия, че е взривила стената на язовира “Нова Каховка”, което е причинило големи наводнения. Москва твърди, че украинските войски са обстрелвали съоръжението, което е в ръцете на руските окупатори. Украинската страна обаче заяви, че разполага с доказателства, че Каховската ВЕЦ е взривена отвътре, което биха могли да направят единствено руските военни, под чийто контрол е районът.    
Германия посочи Кремъл като виновник.

"Унищожаването на гражданска инфраструктура, лишаването на хората от поминък, унищожаването на земя и природа - всичко това отново показва невъобразима бруталност", добави Фезер.