Зеленски: За шест месеца променихме историята, променихме света

"Човечеството има нова надежда, че справедливостта не е напуснала циничния ни свят"

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

За тези шест месеца ние променихме историята, променихме света, самите ние се променихме. Това заяви украинския президент Володимир Зеленски в своето обращение към нацията по случай Деня на независимостта на Украйна.

„Сега знаем кой наистина ни е брат и приятел, а кой дори не е случаен познат. Кой запази своето име и  репутация, и кой се вълнуваше за това терористите да имат лице. Да кого наистина сме ненужни и къде вратите са отворени за нас. Разбрахме кой кой е. А целият свят разбра кои са украинците. И какво е  Украйна. Повече никой няма да каже – това е някъде там до Русия.“ – каза Заленски, цитиран от Укринформ.  

„Ние сме свободният народ на независима Украйна. След шест месеца, през които се опитват да ни унищожат, ние сме свободният народ на независима Украйна. И това е истината за нашето бъдеще. Свободният народ на независима Украйна. (…) На 24 февруари ни казваха: нямате шансове. На 24 август ние казваме: Честит Ден на независимостта, Украйна!“ – допълва украинският президент.

„Украинският народ мъжеството му вдъхновиха целия свят. Дадоха на човечеството нова надежда, че справедливостта не е напуснала циничния ни свят окончателно. И в него все още побеждава не силата, а истината. Не парите, а ценностите. Не петролът, а хората.“ – подчертава той.

„До вчера светът не беше сплотен. COVID-19 ярко показа: всеки е сам за себе си. След шест месеца Украйна промени това.  Във всички учебници по история в света ще има раздел „Времената, когато Украйна обедини света“. Когато на демокрацията отново й пораснаха зъби. Когато тиранията получава отговор на този език, който разбира.

Някои казваха: Европа вече не е в играта. Слаба, разединена, пасивна, сънлива. Украйна съживи целия континент. Европа излиза на площада. Европа налага строги санкции. Европа единодушно признава: Украйна е бъдещ член на Европейския съюз.“ – казва още украинският лидер.

„Никога досега по света общественото мнение не е имало такова влияние върху политиците. Днес хората диктуват насоките на властта и правилата за поведение. Да си безразличен, неактивен, бавен е срамно. Да си нерешителен и твърде предпазлив е срамно. Да говориш вяло, размито и твърде дипломатично е срамно.  Да не подкрепяш Украйна е срамно. И да казваш, че се е появила умора от Украйна и срамно. Това е много удобна позиция: умора – това е прикритие, за да си затвориш очите. И днес ние чуваме от лидери на света и от обикновени граждани: ще бъдем с вас до края, до победата.“ – посочва Володимир Зеленски.

Превод Faktor.bg