17 Февруари, 2025

Брюксел инструктира: Мусаката трябва да е с етикет откъде е каймата

Брюксел инструктира: Мусаката трябва да е с етикет откъде е каймата

Мусаката трябва да е с етикет откъде е каймата. Това е част от инициативата на ЕП като продължение на правилата за етикетиране на прясно, охладено или замразено месо, които влизат в сила от 1 апри.

В менютата на ресторантите и на етикетите на сготвените ястия да пише произходът на месото в гозбите. Това поиска Европейският парламент (ЕП) в препоръка до Европейската комисия (ЕК) две години след скандала с конското месо, вложено вместо телешко в лазаня, наденици, кюфтета и др. храни. Препоръката на Европарламента за законодателни промени е пожелателна, пише "Труд".

„Ние искаме ЕК да излезе със законодателно предложение за задължително поставяне на страната на произход на месото на етикетите, тъй като това ще помогне да се увеличи прозрачността и да се осигури ясна и пълна информация за потребителите”, заяви председателят на Комисията по околна среда Джовани ла Виа. „Разбира се, трябва да гарантираме, че това няма да доведе до допълнителна тежест за малките и средните предприятия от сектора”, добави той.

По данни на ЕП между 30% и 50% от всички ястия в Европа съдържат преработено месо. Вече има спор как новите етикети ще се отразят на цените. Според доклад на ЕК от 2013 г. храните с месо ще поскъпнат от 15 до 50% при подобни изисквания. Според анализ на френската потребителска асоциация обаче ръстът ще е само 0,67%.

Сподели: