21 Декември, 2025

Храни, които не трябва да консумираме заедно

Храни, които не трябва да консумираме заедно

Не само някои отделни продукти, но и техните комбинации могат да повлияят неблагоприятно на нашето здраве

Специалистът по хранене Натали Вагнер подчертава, че не само някои отделни продукти, но и техните комбинации могат да повлияят неблагоприятно на нашето здраве. Има комбинации от продукти, в които те се допълват положително, а има и такива, които могат да повлияят негативно на храносмилането, усвояването на хранителните вещества и общото състояние, твърди сръбският "Новости".

Плодове след хранене

Експертът силно съветва да избягвате да ядете плодове веднага след хранене, които се състоят от протеини, включително месо, риба или бобови растения. Това може да доведе до бавно храносмилане и ферментация на храната в стомаха, което от своя страна може да причини дискомфорт, подуване и лошо храносмилане. Вместо това се препоръчва да ядете плодове като лека закуска между основните хранения. Това ще улесни храносмилането и ще получите максимално количество хранителни вещества от плодовете.

Избягвайте захарта и рафинираните въглехидрати

Втората комбинация, която трябва да избягвате, е големи количества захар и рафинирани въглехидрати наведнъж. Ако ги ядете заедно, можете да получите рязък скок на кръвната захар, а това води до загуба на енергия и промени в настроението. В допълнение, тази комбинация от храни може да причини наддаване на тегло и да увеличи риска от диабет тип 2. Диетологът препоръчва вместо това да избирате балансирани ястия, които включват пълнозърнести храни, протеини, здравословни мазнини и плодове или зеленчуци с ниско съдържание на захар.

Мляко и кисели храни

Също така се препоръчва да се избягва комбинацията от млечни продукти и храни, които съдържат киселини, включително цитрусови плодове и домати. Киселината от тези храни, когато се комбинира, може да наруши храносмилането и да причини киселини и стомашни проблеми. Ако искате да ядете млечен продукт, то експертът съветва да правите това преди или след хранене с кисели храни, като така ще подпомогнете храносмилането си, а хранителните вещества ще се усвоят по оптимален начин. (БГНЕС)

Сподели:

Коментари (0)

Откриха неочакван голям фактор за риска от инсулт

Откриха неочакван голям фактор за риска от инсулт

Учените предполагат, че разводът, свързан със семейни конфликти, икономическа нестабилност и чувство за несигурност са в състояние да „пренастроят“ стресовите системи и сърдечно-съдовата регулация за цял живот

Кръвната ви група предсказва за риска от ранен инсулт: Какво разкрива ново проучване?

Кръвната ви група предсказва за риска от ранен инсулт: Какво разкрива ново проучване?

Знаете ли точно коя е вашата кръвна група? Оказва се, че отговорът на този въпрос е важен не само при кръвопреливане, но и за оценка на скритите рискове за вашето съдово здраве. Генетичен фактор, който може да обясни защо инсултите зачестяват сред по-млади хора.

Лекари алармират: 80% от хората с болни бъбреци не подозират, че имат сериозен проблем

Лекари алармират: 80% от хората с болни бъбреци не подозират, че имат сериозен проблем

Това сочат данните на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели (АПБЗ), която организира кампания за ранна диагностика в рамките на проекта „Ранно откриване, осведоменост и грижа за бъбречни заболявания в отдалечени райони“.