Докато терминът "плод" е ботанически признат за всичко, което съдържа семе или семена, зеленчукът всъщност е широк термин за много видове ядливи растения.
Може би си мислите, че знаете какво представляват морковите и цвеклото. Морковите, цвеклото и другите зеленчуци, които растат в земята, всъщност са истинските корени на растенията. Според Стив Рейнърс, професор по градинарство в Колежа по селско стопанство и науки за живота към Университета Корнел, марулята и спанакът са листата, целината и аспержите са стъблата, а зелените зеленчуци като броколи, артишок и карфиол са незрели цветове.
Що се отнася до продуктите, които растат от цветове, като чушки и домати, горещо обсъжданите култури са ботанически класифицирани като плодове, добавя Рейнърс. Краставиците, тиквичките, патладжаните и авокадото също се класифицират като плодове поради анатомията си, според Европейския съвет за информация за храните.
Според Шери Шастни, регистриран диетолог и професор в катедрата по здраве, хранене и упражнения в Държавния университет на Северна Дакота, хората могат да се хранят добре, като разбират различните части на зеленчуците и хранителните вещества, които те съдържат.
Главата броколи е чудесен източник на хранителни вещества, но стъблото на зеленото растение, което по-често се изхвърля, също е богато на фибри и хранителни вещества, казва Стейстни. Установено е, че редовната консумация на продукти като броколи и карфиол се свързва с намаляване на риска от рак, допълва тя.
"Сърдечните болести все още са убиец номер 1 в САЩ, а знаем, че ако консумирате достатъчно плодове и зеленчуци, намалявате риска от сърдечни болести - и това върви заедно със затлъстяването, диабета и всички останали хронични заболявания", казва Шастни.
Важно е да се консумират разнообразни зеленчуци, тъй като всеки от тях има различни полезни хранителни вещества, добави тя. Тъмнозелените листни зеленчуци, като спанак и зеле, са чудесен източник на определени фитонутриенти - естествени хранителни вещества от растенията, които са полезни за човешкото здраве, които помагат за поддържане на остро зрение, а морковите ще помогнат за укрепване на нощното виждане.
"Ако се замислите за най-богатите, най-тъмните и най-цветните зеленчуци, там ще намерите тези (хранителни вещества)", каза Шастни, докато богатите на калий зеленчуци и плодове, като картофи и тиква, могат да помогнат за понижаване и поддържане на кръвното налягане. (БГНЕС)
Още от Чичо доктор
Учени: Червеното вино понижава лошия холестерол, но няма значим ефект върху общото здраве на сърцето
Виното може да носи някои ползи за здравето на сърцето, но не трябва да замества доказани методи като здравословна диета и физически упражнения
Белодробната болница в Троян започва безплатни прегледи за риск от туберкулоза
Прегледите по повод световния ден за борба с туберкулозата ще се провеждат през следващата седмица в приемния кабинет на лечебното заведение от понеделник до петък, 8.00 - 16.00 ч.
Закуската преди 08:30 и вечерята преди 21 ч. е идеална за здравето
„Сутрин тялото ни е естествено настроено да поема и смила храната", обяснява диетоложка пред известно издание