Докато терминът "плод" е ботанически признат за всичко, което съдържа семе или семена, зеленчукът всъщност е широк термин за много видове ядливи растения.
Може би си мислите, че знаете какво представляват морковите и цвеклото. Морковите, цвеклото и другите зеленчуци, които растат в земята, всъщност са истинските корени на растенията. Според Стив Рейнърс, професор по градинарство в Колежа по селско стопанство и науки за живота към Университета Корнел, марулята и спанакът са листата, целината и аспержите са стъблата, а зелените зеленчуци като броколи, артишок и карфиол са незрели цветове.
Що се отнася до продуктите, които растат от цветове, като чушки и домати, горещо обсъжданите култури са ботанически класифицирани като плодове, добавя Рейнърс. Краставиците, тиквичките, патладжаните и авокадото също се класифицират като плодове поради анатомията си, според Европейския съвет за информация за храните.
Според Шери Шастни, регистриран диетолог и професор в катедрата по здраве, хранене и упражнения в Държавния университет на Северна Дакота, хората могат да се хранят добре, като разбират различните части на зеленчуците и хранителните вещества, които те съдържат.
Главата броколи е чудесен източник на хранителни вещества, но стъблото на зеленото растение, което по-често се изхвърля, също е богато на фибри и хранителни вещества, казва Стейстни. Установено е, че редовната консумация на продукти като броколи и карфиол се свързва с намаляване на риска от рак, допълва тя.
"Сърдечните болести все още са убиец номер 1 в САЩ, а знаем, че ако консумирате достатъчно плодове и зеленчуци, намалявате риска от сърдечни болести - и това върви заедно със затлъстяването, диабета и всички останали хронични заболявания", казва Шастни.
Важно е да се консумират разнообразни зеленчуци, тъй като всеки от тях има различни полезни хранителни вещества, добави тя. Тъмнозелените листни зеленчуци, като спанак и зеле, са чудесен източник на определени фитонутриенти - естествени хранителни вещества от растенията, които са полезни за човешкото здраве, които помагат за поддържане на остро зрение, а морковите ще помогнат за укрепване на нощното виждане.
"Ако се замислите за най-богатите, най-тъмните и най-цветните зеленчуци, там ще намерите тези (хранителни вещества)", каза Шастни, докато богатите на калий зеленчуци и плодове, като картофи и тиква, могат да помогнат за понижаване и поддържане на кръвното налягане. (БГНЕС)
Още от Чичо доктор
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).
Пол Маккартни сподели тайната на дългия и здравословен живот
Музиката се споменава като една от средствата за облекчаване на симптомите при хора, страдащи от деменция
Как да облекчим болките в гърба и раменете