Битуват различни мнения дали безкофеиновото кафе е здравословно или не, но този въпрос е важен, защото хората трябва да бъдат добре информирани. Стойко Петков – експерт по кафе и по кафемашини дава ценни съвети по темата.
Той обясни, че безкофеиновото кафе, което е на зърна или е смляно, трябва да има по-ниско съдържание от 0,1% кофеин.
За разтворимото или наречено още инстантно кафе това съдържание е двойно по-голямо – 0,2%.
Извличането на кофеин от кафето става посредством 4 метода:
1 – Най-елементарният метод включва накисване на зелените зърна кафе във вода.
При този метод освен кофеинът, водата извлича останалите полезни вещества в кафето, както и приятните аромати.
При приготвяне на безкофеиново кафе след обработване по тази технология, неговият вкус коренно се различава от типичния за нормалното кафе.
Безкофеиновото кафе е полезно, когато се пие с мярка
2 – Безкофеиновото кафе се получава посредством химически реактив.
Заради този метод мненията относно безкофеиновото кафе вече са разнопосочни, обясни Стойко Петков.
Методът се нарича етилацетат. Зелените зърна на кафето се топят в този химически реактив. Той се свързва с кофеина в зърната и го извлича.
След това зърната подлежат на изсушаване. Зърната се обработват по стандартната технология.
3 – Метод на извличане на кофеина чрез въглероден двуокис
Въглеродният двуокис съществува в околната среда. Технологията изисква изключително високо налягане, за да започне самият процес за отнемане на кофеина. Методът е доста скъп, защото зърната кафе трябва да бъдат поставени в специални кули, които допълнително оскъпяват безкофеиновото кафе.
Поради тази причина промишлената употреба на този метод не е твърде популярна.
4 – Дихлорометан
Този метод е най-популярен в последно време, поясни Стойко Петков. Извличането на кофеина отново става с помощта на реактив, който е безвреден. Дихлорметанът се изпарява от зърната на кафето още при температура под 40 градуса. Кафето се изпича при температура от 180 до над 200 градуса, затова използваният реактив напълно изчезва в процеса на изпичане.
Какво още трябва да знаем за безкофеиновото кафе?
Безкофеиновото кафе е полезно:
1 – Антиоксидант
Кафето запазва своите качества и след като премине през процес за извличане на кофеина. Антиоксидантите изчистват свободните радикали от кръвта и предпазват от диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.
Безкофеиново кафе посредством химически реактив
2 – Може да се пие от няколко групи хора
Поради липсата на кофеин, това кафе е препоръчително за страдащи от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, хора, които имат проблеми със съня и бременните жени.
Безкофеиновото кафе е вредно, защото:
1 – Повишава нивото на холестерол
Причината е, че след премахване на кофеина, остават мастните киселини, които причиняват натрупване на холестерол в кръвоносните съдове.
2 – Причинява остеопороза
Безкофеиново кафе, получено чрез въглероден двуокис.
Ако дневната консумация на безкофеиново кафе не надхвърля 2 нормални чашки (не онези огромни чаши, които навлязоха в нашето ежедневие през последните години), рискът за жените да развият остеопороза е минимален.
Ако дневната доза надхвърля тези 2 чашки, рискът се повишава с 18%, сочат изследвания на чужди лекари.
Причината е, че при отделяне на кофеина се повишава киселинността на кафето и се губи полезен калций, необходим за костите.
(lekuva.net)
Още от Чичо доктор
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).
Пол Маккартни сподели тайната на дългия и здравословен живот
Музиката се споменава като една от средствата за облекчаване на симптомите при хора, страдащи от деменция
Как да облекчим болките в гърба и раменете