27 Ноември, 2024

Глад за сладко

Глад за сладко

6 ключови фактора, които го провокират

Много често след хранене изпитваме непреодолимо желание за нещо сладко. Силното и често повтарящо се желание за захар независимо дали е под формата на шоколад, сладолед, бисквити, мъфини,  кроасан (който в крайна сметка се разгражда до глюкоза), сурови десерти, плодови фрешове и дори мед – е сигнал, че нещо в организма е в дисбаланс, твърди Магдалена Пашова, нутриционист И може да сте сигурни, че този дисбаланс не се възстановява със захар! Причините за повишен апетит към сладкиши може да са различни при всеки, но най-често подобен глад се провокира от 6 ключови фактора или комбинация от тях.

Причина: Повишена консумация на солени храни

Когато храната съдържа повече готварска сол, организмът по естествен път се стреми да възстанови баланса чрез вкуса-контрапункт – сладко! Нали си спомняте онези дълги новогодишни трапези, когато след обилно хранене стигате до десерта, а след това колкото и да сте сити, решавате, че ви се хапват солени фъстъци, а после намирате място за още сладко...

Решението: Избягвайте консумацията на готови и пакетирани изделия, защото те винаги съдържат големи количества добавена трапезна сол. Гответе само с каменна сол и добавяйте умерени количества към храната си. Пийте редовно и много вода, за да не се дехидратирате – често пъти бъркаме жаждата с глад за определени храни.

Причина: Повишена консумация на прости въглехидрати

Прости въглехидрати са всички тестени и сладки изделия, които лесно и бързо се разграждат в организма до прости захари (глюкоза), повишават кръвната захар, а оттам и нивото на инсулин, което автоматично поражда нов глад за сладко и захар!

Решението: Избягвайте честа консумация на споменатите вече храни и наблегнете на пресни зеленчуци и зеленолистни, сложни въглехидрати като пълнозърнести и бобови, ядки и семена. Не забравяйте, че организмът ви се нуждае от полезни мазнини и пълноценни протеини, за да бъде в баланс – не пренебрегвайте тези хранителни групи! Важно е и да пиете вода!

Причина: Хипофункция на щитовидната жлеза

Един от най-често срещаните хормонални дисбаланси при жените днес е понижената функция на щитовидната жлеза. При това състояние жената изпитва освен всичко останало честа умора, изтощение, напрежение в мускулите, непоносимост към студ и апетит за сладко.

Решението: Хипотироидизмът изисква комплексна терапия. Важни елементи в нея обаче са спирането на глутена, избягването на кофеина, захарта, преработените индустриални храни и даването на приоритет на протеините и мазнините над въглехидратните храни. Т.нар. палео хранене е най-подходящо за хора с хипофункция на жлезата. В много случаи няколко промени в режима на хранене, могат чувствително да повлияят състоянието, да повишат нивото на енергия и да редуцират глада за сладко!

Причина: Гъбична инфекция

Има случай, когато не НИЕ искаме сладко, а ТЕ! „Те“ са бактериите, обитаващи червата ни, които на брой превъзхождат клетките в тялото ни 10 пъти! Толкова многобройни и комплексни са, че едва през последните години учените се захванаха със задачата да разкодират човешкия микробиом или иначе казано чревната ни флора. Когато преобладаващи в тази флора са патогенни гъбични микроорганизми като кандида, които се хранят със захар, те създават силен и изкуствен глад за сладко!

Решението: Ако имате чревна кандида, е важно да избягвате всякакви форми на захар, дори мед и плодове, докато възстановите чревния баланс. Добре е менюто ви да включва храни с нисък гликемичен индекс, протеини, мазнини и изобилие от зеленчуци. Задължителни за вас следва да са пробиотиците под формата на кисело мляко, кефир, лакто-ферментирали зеленчуци и качествени хранителни добавки.

Причина: Свръхнатоварени надбъбречни жлези

Това са жлезите, синтезиращи стресогенните хормони адреналин и кортизол. При продължителен стрес, преумора и безсъние, тези жлези се изтощават, енергията на тялото пада и импулсът за сладко се появява като най-лесно решение и източник на бърза енергия. Това решение обаче е краткосрочно и си има своята цена. Ако живеете динамичен и високо-скоростен живот на кафе, шоколад, кола и цигари, вие живеете живот на кредит, а всеки кредит се плаща с лихвите!

Решението: Осигурите си достатъчно сън и почивка! Минимумът часове сън за една жена е между 7 и 9, като е препоръчително поне 2 от тях да са преди полунощ и то в тъмна стая. Потърсете здравословни механизми за справяне със стреса като спорт, разходки сред природата, йога, обяд с приятелки и дори шопинг. Наблегнете на храни с повече протеин, за да нормализирате кръвната си захар. И не забравяйте да пиете вода!

Причина: Емоционален глад

Много често бъркаме физическия глад с емоционален. Емоционалния глад се появява, когато нещо в живота ни липсва – любов, разбиране, признание, удовлетворение, почивка и т.н. Това е глад за вредни и сладки храни, който възниква рязко, силен е от самото начало и не може да бъде задоволен със здравословни храни.

Решението: Ако изпитвате емоционален глад, не му се противопоставяйте,  а се опитайте да разберете защо е тук. Емоционалният глад винаги е знак за липса на нещо и често пъти съзнателно не си даваме сметка каква е тази липса. Задайте си въпроса „За какво съм гладна? За какво наистина съм гладна?“ и наблюдавайте какви отговори ще се появят в съзнанието ви. Не се учудвайте, ако нито един от тези отговори не е шоколад!

(dama.bg)
Сподели:
Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?

Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?

Неразположение, главоболие и артрит са едни от сиптомите, най-често причинени от дисбаланс в мозъчните химикали

Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота

Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота

У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече

Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове

Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове

Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).