"За предпазването от грипа трябва да знаем, че по време на празниците, макар да не трябва да преяждаме и препиваме, не трябва и да ограничаваме силно храната", препоръчва проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диетика.
Не е препоръчително през Новогодишните празници да прекаляваме с количеството калории и алкохол, защото те изключват имунната защита на организма поне за едно денонощие.
За този период проф. Донка Байкова препоръчва качествено белтъчно хранене - с мляко и млечни продукти с ниска масленост, кисело мляко и извара, туршии и кисело зеле - стига да не са много солени - заради други пробиотици, които осигуряват добра микрофлора в червата.
Полезни са също лук, праз лук, джинджифил и чесън - поне две скилидки вечер - луковата група да присъства през цели ден.
Също и лютивите подправки, риба заради мастните киселини Омега 3, които потискат възпалителните процеси в организма и активизират ензимите, които допринасят за защитата на организма срещу възпаления.
"Ако усетим първите симптоми на заболяването, да приемаме много витамини и минерали", съветва проф. Байкова.
И още - задължително да приемаме цитрусовите плодове, сокове от ябълки, цвекло, целина.
Ако бъдем повалени от вируса, да приемаме витамин С - 1000 мг за първия ден, а след него и други неспецифични противовъзпалителни препарати.
Добре е да се похапне гореща пилешка супа, топъл чай с мед и с лимон и клеева тинктура.


Коментари (0)