Витамин С е водно-разтворим витамин, който е от съществено значение за клетъчния растеж и възстановяване на тъканите. Известен също като аскорбинова киселина, този витамин проявява силни антиоксидантни свойства, предпазва тялото от клетъчни и молекулни вреди, причинени от свободните радикали.
Според Медицинският център към Университета в Мериленд, много хора могат да бъдат с лек недостиг на витамин С. Това е свързано с множество здравословни състояния, включително сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.
Витамин С и образуването на колаген Витамин С е от съществено значение за синтеза на колаген,който е важен структурен компонент на съединителната тъкан, хрущялите, кожата, сухожилията, връзките и кръвоносните съдове. Витамин С, като основна хранителна съставка спомага клетъчния растеж, възстановяването на тъканите и зарастването на раните. Дефицитът на витамин С спира синтеза на колаген и може да доведе до дегенеративни ставни заболявания, при които ставите стават болезнени и подути.
Симптоми на недостиг на витамин C са отслабена съединителната тъкан, отслабени кръвоносни съдове и капиляри и скованост на мускулите. Резултатите от дефицит на витамин С се изразяват в нарушено зарастване на рани, вътрешни кръвоизливи, подути и кървящи венци, отслабен зъбен емайл и разклатени зъби.
Витамин С е мощен и ефективен антиоксидант, който унищожава свободните радикали, които причиняват : увреждане на клетката, ускоряват процесите на стареене и могат да увеличат риска за развитие на различни видове рак. Витамин С засилва имунната система, предпазва от вирусни и бактериални инфекции, и поддържа целостта на имунната система чрез защита на белите кръвни клетки от оксидативен стрес и повреди, причинени от свободните радикали.
Ранните симптоми на недостиг на витамин С при възрастни включват слабост, сънливост и раздразнителност; по-късни симптоми включват понижена имунна функция, респираторни инфекции, загуба на тегло, анемия и жълтеница.
Диета, бедна на пресни плодове и зеленчуци е най-честата причина за недостиг на витамин C. Плодовете и зеленчуците губят две трети от тяхното съдържание на витамин С в процеса на готвене и консервиране. Витамин С е чувствителен към светлина, нагряване и кислорода на въздуха. Поради тази причина, суровите плодове и зеленчуци, съдържат най-високо съдържание витамин С.
Пушенето или излагане на пасивно пушене, както и физическото и психическо претоварване, също разрушават в тялото количествата на витамин С. Хронична диария, употребата на алкохол и анорексия също могат да увеличат риска от недостиг на витамин C.
Най-добрата терапия срещу дефицит на витамин С е увеличаване приема на пресни плодове и зеленчуци в дневното меню. Добри източници на витамин С са ягоди, портокали, домати, броколи, манго, зелени чушки, киви, зеле, червени чушки и диня.
На помощ в борбата с недостигът на витамин С в нашите тела, не на последно място се включват хранителните добавки. Те са един добър начин за увеличаване на приема на този важен витамин заедно с добрата здравословна диета.
Още от Чичо доктор
Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?
Неразположение, главоболие и артрит са едни от сиптомите, най-често причинени от дисбаланс в мозъчните химикали
Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота
У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).