5 Декември, 2025

Най-полезните и най-вредните видове риба

Най-полезните и най-вредните видове риба

Полезна за мозъка и за здравето на очите, храната на дълголетието, рибата се смята за една от най-полезните храни. Проучвания обаче показват, че не всички видове риба са толкова полезни, колкото сме си мислели в миналото. Оказва се, че някои видове риба имат високо съдържание на живак, което ги прави не толкова полезни, а в някои случаи дори опасни при редовна консумация. Вижте кои са най-полезните и най-вредните видове риба.

Сьомга

Каквото и да кажем за сьомгата, ще е малко. Важно е обаче за каква сьомга става въпрос. Дивата сьомга е по-полезна от отглежданата в изкуствени условия, защото съдържа по-малко наситени мазнини. Иначе сьомгата като цяло е отличен начин да си набавим омега-3 мастни киселини и витамин D.

Дъгова пъстърва

Дъговата пъстърва е една от най-популярните видове риба, а и сред най-полезните. Заради приемливата цена, дъговата пъстърва често присъства в менюто ни. Освен това дъговата пъстърва е богата на витамин В12, който е полезен за сърцето.

Сом

Сомът също е сред видовете риба, богати на омега-3 мастни киселини. Освен това сомът е сред видовете риба с ниско съдържание на живак. Затова и силно се препоръчва за бременни и кърмещи жени.

Скумрия

Редовната консумация на скумрия понижава риска от развитие на заболявания на сърцето. Препоръчително е да си купувате атлантическа и тихоокеанска скумрия, защото тя е с по-ниско съдържание на живак.

Херинга

Херингата също е сред най-полезните за сърцето. Освен това херингата е чудесен източник на протеин – около 20 гр. протеин на 90 гр. херинга.

Камбала

Богата на омега-3 мастни киселини, витамин D и калий, камбалата е сред най-полезните видове риба. Освен това камбалата е риба, която е вкусна, приготвена по разнообразни начини.

Най-вредните видове риба

Всички знаем приказката, че рибата е полезна за здравето и трябва да се яде поне 2 пъти седмично. Има ли обаче риби, които не са толкова полезни? Да, това са рибите с високо съдържание на живак. Затова и следните видове риба трябва да се консумират с екстра внимание особено от бременни и кърмещи жени.

Сред най-вредните видове риба са чилийският лаврак, акулата, рибата меч, червената риба тон

(Rozali.com)

Сподели:

Коментари (0)

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Ново изследване върху 13.7 милиона души доказва, че нелекуваната обструктивна сънна апнея удвоява риска от развитие на болестта на Паркинсон, но подчертават, че навременната CPAP терапия може да го намали с до 50%

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Зад умората, сухата кожа и „мозъчната мъгла“ често се крие липсата на Омега-3. Научете как лесни хранителни промени могат да превърнат менюто ви в мощен щит за сърцето и мозъка

Столчни лекари спасиха бебе в крайно рисково състояние - с 1 млн. левкоцита

Столчни лекари спасиха бебе в крайно рисково състояние - с 1 млн. левкоцита

Лекарят от ИСУЛ препоръчва незабавно обменно кръвопреливане (при което кръвта на бебето да бъде заменена с тази на здрав донор – бел. ред) за предотвратяване на възможните животозастрашаващи усложнения от страна на мозъка и белия дроб