Хлябът от царевично брашно има не едно и две полезни качества. Кои са те?
- Преди всичко трябва да кажем, че той е много по-нискокалоричен от пшеничния. Ето защо диетолозите все по-често го препоръчват като средство за борба с наднорменото тегло.
- Освен това той съдържа много фибри, което се отразява благотворно на работата на червата, защото поддържа техния тонус.
- Не можем да не споменем също така, че царевичното брашно възпрепятства всмукването на големи количества холестерин от червата и така защитава нашата сърдечносъдова системал
- Царевичният хляб регулира обменните процеси. Неслучайно диетолозите препоръчват на своите пациенти с по-леки форми на диабет да преминат от пшеничен на царевичен хляб. Това се отнася също така и за някои проблеми в работата на панкреаса.
Този вид хляб обаче има и някои недостатъци. Изобилието на фибри в него и грубата му структура, които по принцип за полезни за червата, могат да се окажат дразнител за хората с някои стомашно-чревни заболявания.
- Царевичното брашно може да раздразни чревните стени и да доведе до възпаления при някои по-сериозни заболявания на червата.
- Освен при язва, гастрит и др., консумацията му не се препоръчва също така при холецистит.
- Консумацията на царевични продукти е противопоказна и при остри чернодробни заболявания, тъй като може да предизвика обилно отделяне на жлъчка и да претовари този изключително важен орган в нашето тяло.
Още от Чичо доктор
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).
Пол Маккартни сподели тайната на дългия и здравословен живот
Музиката се споменава като една от средствата за облекчаване на симптомите при хора, страдащи от деменция
Как да облекчим болките в гърба и раменете