5 Декември, 2025

Ябълки, целина и чушки – душмани на нашето здраве?

Ябълки, целина и чушки – душмани на нашето здраве?

Резултатите от изследванията пораждат сериозно безпокойство, тъй като проблемите, свързани с употребата на вредните вещества, които се съдържат в препаратите за растителна защита, се свързват със смущения в нервната система, ракови заболявания, хормонални нарушения и други заболявания.

Оказва се, че вина имат не само производителите, защото до голяма степен съдържанието на нитрати и пестициди зависи и от самите абсорбиращи свойства на плодовете и зеленчуците. Естествено и химикалите, които слагат земеделците, имат съществена роля, а колкото повече паразити застрашават дадена култура, толкова повече пестициди се използват. 

"Трудно ще намерите специалист у нас, който да се занимава сериозно с тези проблеми. Големите химически компании също хвърлят много усилия и средства, за да ни убедят в безопасността от употребата на различните химикали. Формално има и изисквания на Европейската комисия и всяка година излиза листата с пределно допустимите норми на съдържанието на вредните вещества, но считам, че е наложително у нас да се промени мисленето на хората", споделя Стоилко Апостолов, председател на Фондация "Биоселена" пред "168 часа".

"На практика много често виждам как земеделски производител влиза в селскостопанска аптека, където му продават някакъв препарат, от който трябва да сложи да речем една капачка против маната по лозята, а той за всеки случай добавя още една, без изобщо да се интересува какво ще стане с тези, които консумират тази продукция. Много разпространена практика е и производителите да имат отделна оранжерия за собствени нужди", допълва той. 

"Вярно е, че отделните плодове и зеленчуци имат различна способност да абсорбират вредни вещества, но и различните групи пестициди също се характеризират с по-голямо или по-малко токсично действие, като така наречените органофосфати са най-токсични. Пестицидите се делят на два вида - повърхностни и системни. Потенциално по-опасни за здравето са системните, защото те влизат дълбоко в структурата на плодовете и зеленчуците и дори при обелване или нарязване не могат да бъдат премахнати", коментира Мартин Зарбов, мениджър на лаборатория "Фитолаб", цитиран от в."168 часа".

"Въпросът е добре отрегулиран на европейско ниво, но регламентите касаят по-скоро добрите земеделски практики, отколкото токсичното въздействие върху здравето на хората. Все пак съм спокоен за българската продукция, защото вероятно заради високата цена на препаратите, както и заради това, че голяма част от нея отива за износ, моето впечатление е, че няма големи замърсявания. Проблемът у нас е по-скоро с вноса от Турция", казва специалистът.

"Дори да бъде надхвърлена така наречената ARfD или референтна акутна доза, която за отделните страни е различна и зависи от многобройни специфични фактори, това не означава, че веднага ще се случи нещо фатално в краткосрочен план. Проблемът е, че токсините се натрупват в човешкия организъм и по този начин вредното им въздействие се акумулира", обяснява експертът.

В тази връзка американската неправителствена организация Environmental Working Group (EWG) е направила класация за натрупването на пестициди в зеленчуците и плодовете. Тя обхваща 45 от най-популярните плодове и зеленчуци и показва кои от тях поемат най-много нежелани химикали. 

Изследването е базирано на анализ на повече от 60 700 проби, взети за десетгодишен период от американското министерство на земеделието и Федералната служба по храните и лекарствата. Важно е да се отбележи, че почти всички проучвания, на които се основават тестовете, са направени, след като плодовете и зеленчуците са били добре измити и обелени, подчертават от неправителствената организация. Замърсяването е измерено по шест различни начина. Това включва процент на пробите, изследвани с доловими пестициди, процент на проби с два или повече откриваеми пестициди, среден брой на пестициди, намерени в една и съща проба, средно количество на всички открити пестициди, максимален брой пестициди, открити върху една-единствена проба, и общ брой на пестициди, съдържащи се в стоката.

Тъй като разликата между храните с най-високо съдържание на пестициди и тези с най-ниско е голяма, от EWG съветват потребителите да намалят приема на пестициди, като избягват да консумират 12-те най-замърсени плодове и зеленчуци. 

Сподели:

Коментари (0)

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Ново изследване върху 13.7 милиона души доказва, че нелекуваната обструктивна сънна апнея удвоява риска от развитие на болестта на Паркинсон, но подчертават, че навременната CPAP терапия може да го намали с до 50%

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Зад умората, сухата кожа и „мозъчната мъгла“ често се крие липсата на Омега-3. Научете как лесни хранителни промени могат да превърнат менюто ви в мощен щит за сърцето и мозъка

Столчни лекари спасиха бебе в крайно рисково състояние - с 1 млн. левкоцита

Столчни лекари спасиха бебе в крайно рисково състояние - с 1 млн. левкоцита

Лекарят от ИСУЛ препоръчва незабавно обменно кръвопреливане (при което кръвта на бебето да бъде заменена с тази на здрав донор – бел. ред) за предотвратяване на възможните животозастрашаващи усложнения от страна на мозъка и белия дроб