Хората, които ядат по едно яйце на ден са по-малко заплашени от инсулт или развитие на сърдечносъдово заболяване от тези, които не го правят, показват резултатите от проучване проведено в Китай, съобщи в. "Метро".
В изследването са взели участие 416 213 души, които са били наблюдавани в рамките на девет години. От тях 13,1% са обявили, че ядат яйца всеки ден, а 9,1% са отвърнали, че го правят рядко или пък изобщо не консумират яйца.
Резултатите от изследването показват, че при хората, които изяждат по едно яйце на ден рискът от инсулт е с 26% по-нисък, за 28% има по-малка опасност да умрат от мозъчен удар, а при 18% рискът от смърт, причинена от сърдечносъдово заболяване е по-ниска.
Хората, които изяждат средно по пет яйца седмично пък са с 12% по-малко заплашени от исхемична болест на сърцето, от тези, които ядат по две яйца на седмица, показва още проучването.
![Едно яйце на ден намалява риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания](/static/downloads/uploads/Images_3/Y/yaice.jpg)
Хората, които изяждат средно по пет яйца седмично, пък са с 12% по-малко заплашени от исхемична болест на сърцето
Фактор Фактор
Още от Чичо доктор
Прегърни здравето си: Как физическата близост лекува тялото и ума
Не бива да подценяваме силата на простия допир – прегръдките, държането за ръце и нежните докосвания - 7 причини, за да го правим
В "Пирогов" са помогнали на 27 жени, инжектирани с ботулинов токсин
Седем от жените е трябвало да останат на лечение, а останалите са били с по-леки симптоми
Модифицирани играчки дават шанс на деца с увреждания да се забавляват и учат
Терапевтът Джеси Саймън от Международната академия на надеждата добавя сензори и прекъсвачи, улесняващи държането и управлението на играчките