Според Испанската фондация за сърдечни заболявания рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място в списъка на експертите.
Освен това рибата стимулира производството на колаген, което означава, че ще помогне за предотвратяване на свързаните с възрастта дефицити, както и ще способства за по-здрава кожа и стави, пише Mirror.
Ароматният лефер е богат на омега-3 мастни киселини, които не само намаляват LDL (лошия холестерол), но и увеличават HDL (добрия холестерол). Подобни свойства имат и други риби като сардините и сьомгата, но според публикацията ползите от скумрията са по-значими.
Експертите описват скумрията като „една от най-ценните в хранително отношение риби“. Хубавото е, че тя е достъпна и много питателна, осигурявайки основни протеини, фосфор и редица витамини, включително В6, В12, D и ниацин.
Изследване, публикувано от медицинската група „Здраве“, подчертава, че консумацията на тази риба има много предимства за укрепване на здравето на мозъка. Диетолозите Йохана Бурдеос и Елизабет Барнс разкриват, че мозъкът се състои от 50-60% мазнини, като 35% от тях са омега-3.
Те обясняват, че докозахексаеновата киселина (DHA) - основна омега-3 мастна киселина, съдържаща се в скумрията - е от решаващо значение за мозъчната функция, разсъжденията и защитата на мозъчните клетки. Те твърдят, че има изследвания, които показват, че „получаването на омега-3 от източници извън организма може да намали риска от развитие на Алцхаймер, деменция и други тежки когнитивни проблеми“.
Същевременно съдържанието на фосфор е съществен фактор за паметта, особено при по-възрастните хора.
Независимо дали е печена, на скара или консервирана, скумрията подпомага здравето на сърцето, подобрява паметта и поддържа красотата на кожата. /БГНЕС


Коментари (0)