През миналата година Дания е имала най-високите цени на месо в рамките на целия Европейски съюз, докато най-ниски са били цените в Полша и България. Това показват резултати от проучване на Евростат. Цената на месото в България е била с 44% под средната за ЕС, докато в Полша е била с 47% под средните нива.
Цените в Дания са били с 40% по-високи от средноевропейското ниво, следвана от Австрия с цени на местото, които са били с 37% над средното ниво. Сред българските съседи цените на месото са били най-високи в Гърция. В Турция цените са били с 22,4% под средното европейско ниво, в Сърбия - с 39,1%, в Македония - с 43,4% и в Румъния - с 41,1%.
През 2016 година цените на месото в България са били по-ниски от тези във всички нейни съседи. Европейската статистика озаглави това свое проучване "Да си направим барбекю". Представените данни не отчитат конкретни цени на месото, а само техните процентни изменения спрямо осредненото ценово ниво в рамките на Европейския съюз.
l
Още от Бизнес
Лъчезар Борисов: България може да привлече чужди инвеститори от автомобилния бранш
Част от партиите се страхуват да управляват, защото е необходимо да имаме максимум 3% дефицит
Българската банка за развитие участва в бизнес форум в Сингапур и Виетнам
Криза на държавния дълг в ЕС: България е с най-нисък, а Гърция с най-висок дълг