26 Декември, 2025

Храни, които лекуват проблеми с щитовидната жлеза

Храни, които лекуват проблеми с щитовидната жлеза

Балансираната диета е ключова за здравето

Щитовидната жлеза е малка, но много важна жлеза, която се намира в горната част на гърлото. Тя произвежда хормони, които контролират метаболизма на тялото, растежа и развитието на органите. Когато щитовидната жлеза не функционира правилно, може да се появят различни проблеми.

Най-честите проблеми, свързани със щитовидната жлеза са хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.

Хипотиреоидизъм е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, което може да доведе до умора, депресия, наднормено тегло и други проблеми. Хипертиреоидизъм, от друга страна, е състояние, при което щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, което може да доведе до нервност, загуба на тегло, ускорен пулс и други проблеми.

Храната може да играе важна роля в лечението на болестите на щитовидната жлеза. С подходящо лечение, редовни консултации с ендокринолог и консумацията на определени храни, неприятните симптоми могат да бъдат потушени.

Балансираната диета е ключова за здравето на щитовидната жлеза, твърдят експертите, предава "Дарик".

Не бива да се допуска дефицит на йод, защото регулира функцията на щитовидната жлеза. Храните, които съдържат йод са риба, млечни продукти и яйца.

Храни, богати на фибри също помагат за здравето на щитовидната жлеза. Зеленчуци, плодове, броколи, варива са част от храните, които ни осигуряват полезни фибри.

Недостигът на селен може да доведе до нарушения при функциите на щитовидната жлеза. Съдържа се в пуешкото и говеждо месо, орехите, рибата, бразилския орех, кафявия ориз, яйцата, изварата.
Сподели:

Коментари (0)

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

В момента доминиращ е нов вариант на грипа – H3N2, подвариант К, който има седем мутации, и е значително по-прилепчив от останалите вируси

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

След празниците – плавно „олекотяване“ на трапезата, без ударни режими - специалистката предупреди, че резките промени в храненето са риск

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Естествено е да си помислим за чаша шампанско в чест на Новата година. Но и да не подценяваме факта, че по данни на Световната здравна организация Европейският съюз е регионът с най-висока консумация на алкохол в света.