Служебният министър д-р Илин Димитров заяви пред журналисти, че запазването на ниската ставка от 9 процента ДДС за ресторантьорите е начин да бъдат повишени заплатите в туризма.
По думите му те са ниски от много време и за да бъдат повишени, е необходимо да се предприемат мерки срещу сивата икономика.
“9-те процента ДДС за ресторантьорите е точно такава мярка - тя бори сивата икономика и помага на ресторантите да излязат на светло. Така че запазването й в дългосрочен план е ключово.”
Той цитира публикуваните данни на Националния статистически институт за наетите лица и средната работна заплата за второто тримесечие на 2022 година, според които най-ниска е средната брутна месечна заплата в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.
Още от Туризъм
Български град в Топ 10 на най-добрите дестинации за почивка през 2025
Тя се оглавява от италианския Тулуза
Гръцките моряци удължиха стачката си
Гърция е въодушевена от българската идея за общи туристически пакети в Югоизточна Европа
България и Черна гора вече се обединяват в услуга на презокеанските туристи