Колкото и да отричаме социализма, по време на този строй качеството на храната беше много по-високо ниво, а също така и контролът. А в момента компромиси с този контрол има дори и в някои от развитите страни в Европейския съюз, заявипо бТВ шефът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Той е категоричен, че трябва да има засилени и повсеместни проверки на Агенцията на храните в магазините.
"В голяма част от консумираните сирена у нас или има вложени растителни мазнини, или са направени изцяло от растителни мазнини. България е с една от най-ниските хранителни култури. Едно домакинство, ако яде истинско сирене, с 50 стотинки на ден му излиза по-скъпо, отколкото ако яде сирене с растителни мазнини. В сиренето се слага имитиращи продукти не само защото са по-евтини, а защото съдържат вещества, които абсорбират водата", оясни Зоров и напомни, че т. нар. тарикат потребители дават половин цена за два пъти по-скъпа храна.
"Ще поискаме в българските млечни продукти или приличащи на млечни продукти да се забрани изцяло влагането на растителна мазнина, обеща Зоров. По думите му, държавата трябва да инвестира в подобряване на културата на хранене.
Още от Бизнес
Лъчезар Борисов: България може да привлече чужди инвеститори от автомобилния бранш
Част от партиите се страхуват да управляват, защото е необходимо да имаме максимум 3% дефицит
Българската банка за развитие участва в бизнес форум в Сингапур и Виетнам
Криза на държавния дълг в ЕС: България е с най-нисък, а Гърция с най-висок дълг