Европейската комисия одобри оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 за България. Средствата по програмата са в размер на около 1,39 млрд. евро и ще бъдат инвестирани за развитие на българската икономика. От тях 1,18 млрд. са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), а националното съфинансиране се равнява на 209 млн. евро.
Програмата има за цел да се стимулира икономическия растеж и да се увеличи производителността, предимно на малките и средните предприятия (МСП). Специално внимание е отделено на сътрудничеството между бизнеса и научноизследователските мрежи и на повишаването на предприемаческата активност в България. Основна роля за постигането на тези цели ще играят финансови инструменти като банкови заеми, гаранции и дялови инвестиции. С програмата ще се подкрепят мерки за по-ефективно използване на ресурси в предприятията и за повишаване на тяхната енергийна ефективност.
Очаква се до края на програмния период да бъдат подпомогнати повече от 9000 предприятия чрез безвъзмездни средства и финансови инструменти, да бъдат мобилизирани повече от 1 млрд. евро частни инвестиции, както и да се увеличи делът на новаторските предприятия. Мерките в програмата ще бъдат насочени още към увеличаване на производителността на малките и средни предприятия и към дейности за намаляване потреблението на енергия в икономиката.
Още от Бизнес
Отвъд Биткойн: Блокчейн – технологията, за която не знаехте, че ви е нужна, много повече от криптовалути
УНСС обяви започването на първата магистърска програма по криптоикономика от 2025 г. и автентичността на дипломите там също ще бъдат гарантирани чрез блокчейн технологии
Руската централна банка предупреждава за стремглава инфлация
Сега се очаква цените да се повишат със 7-8% през 2025 г., което коригира по-ранната прогноза за 2025 г., която беше между 4,5 и 5%
КЗК започна мащабно проучване на цените на храните в магазините
Във фокуса на наблюдението на Комисията за защита на конкуренцията са основни хранителни стоки, като яйца, мляко и млечни продукти, месо, брашно, хляб, олио и др.