5 Декември, 2025

Избягвайте бял хляб и салами за вечеря

Избягвайте бял хляб и салами за вечеря

Хлябът повишава нивата на кръвната захар, а солта задържа течностите в тялото

Има храни, чиято консумация за вечеря може да причини здравословни проблеми. Разкриват ги лекарят и телевизионен водещ Сергей Агапкин и доктор Михаил Гинзбург, пише БГНЕС.

Този списък включва кисели краставички, колбаси и други преработени месни продукти, както и бял хляб.

Според Агапкин солените храни задържат течност в тялото, поради което хората стават сутрин „подути и с повяхнало лице“.

Кренвиршите също са с високо съдържание на сол и увеличават риска от гастрит, предупреди Гинсбург.

Белият хляб от своя страна има висок гликемичен индекс и драстично повишава нивата на кръвната захар.

"Това не е добре, тъй като излишъкът от инсулин води до развитието на артериална хипертония и някои видове тумори", обясни той. Освен това подобни "инсулинови шокове" преди лягане могат да доведат до рязко събуждане с внезапно чувство на глад, заключи специалистът. 

Сподели:

Коментари (0)

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Кога вечеряме през зимата може да се окаже почти толкова важно, колкото и какво ядем. Науката доказва, че по-ранните хранения подпомагат по-добрия сън, хормоналния баланс и метаболитното здраве

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Ново изследване върху 13.7 милиона души доказва, че нелекуваната обструктивна сънна апнея удвоява риска от развитие на болестта на Паркинсон, но подчертават, че навременната CPAP терапия може да го намали с до 50%

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Зад умората, сухата кожа и „мозъчната мъгла“ често се крие липсата на Омега-3. Научете как лесни хранителни промени могат да превърнат менюто ви в мощен щит за сърцето и мозъка