Адо Кампеол, наричан "бащата" на световноизвестния десерт тирамису, почина през уикенда, съобщи губернаторът на област Венето. Той е бил на 93 години, информира АФП.
Кампеол е собственик на ресторант „Le Beccherie“ в град Тревизо, който през 70-те години на миналия век започва да предлага за първи път сладкиша от напоени с кафе бисквити и маскарпоне.
Според местни медии десертът, който се появява за първи път поради грешка на съпругата на Кампеол и тогавашния му главен готвач, бързо се налага и днес се смята за основен продукт на италианската кухня, обичан от любителите на сладкото по целия свят.
"С Адо Кампеол, който си отиде днес на 93-годишна възраст, Тревизо губи една от своите гастрономически звезди", написа в събота на страницата си във Facebook Луко Зайа, управител на област Венето. "Именно в неговия ресторант, благодарение на интуицията и въображението на съпругата му, се ражда тирамисуто, един от най-прочутите десерти в света."
Класическото тирамису се приготвя, като се подреждат напоени с еспресо бисквити с маскарпоне и се поръсва с какао на прах. /БГНЕС
Следете с Фактор
Смотаняци
Съветник на бившия премиер Денков цъфна до генерал от КГБ, Митрофанова и митрополит Антоний
- 10:41, 24 Ноември, 2024
Още от Клюки
Китара на Принс беше продадена за 381 000 долара
Всички китари на Принс са уникални, но нямат еднаква стойност от гледна точка на колекционерите
Дензъл Уошингтън с трогателни признания за виното и тялото му
15 години актьорът не спирал с "дегустации" на вкусни вина и изпиването на 2 бутилки на ден
Йоко Оно си върна часовник на Джон Ленън от италиански колекционер
Часовникът е подарък на легендарния Бийтълс за неговия 40-и рожден ден, на гърба на който има обяснение в любов