Синдромът на раздразнените черва е хронично състояние, от което страдат милиони хора по целия свят.
Това състояние е съпроводено с множество храносмилателни проблеми като коремна болка, запек, подуване на корема, диария и прекомерно образуване на газове. За да поддържат контрол над тези симптоми, много пациенти елиминират определени храни от диетата си, особено глутена, за който се подозира, че влошава състоянието им.
Проучване от университета Макмастър в Канада категорично оспорва това схващане! Глутенът не винаги е виновникът, пише New Atlas. За да проведе изследването си, екипът е дал на 28 души, които твърдят, че имат непоносимост към пшеница или глутен, различни зърнени храни съдържащи глутен, пълнозърнеста пшеница или нито едно от двете.
Целта на този експеримент е била да се демонстрира, че има дисфункция на комуникационните пътища между мозъка и червата при пациенти с този синдром. Учените накарали участниците да ядат по едно блокче на ден в продължение на седем дни. След това последвала почивка, за да се позволи на всички следи от храната да бъдат изхвърлени от храносмилателната система, след което участниците са консумирали нов вид зърнено блокче.
След наблюдението 93% от участниците съобщили, че са изпитали нежелани реакции след консумация на каквото и да е блокче, независимо дали съдържа глутен, пшеница или нито едно от двете.
"Не всички пациенти, които вярват, че имат реакция към глутена, наистина реагират на него. Някои действително са чувствителни към този протеин, но за много други самото убеждение е това, което задейства симптомите и ги кара да избягват храни, съдържащи глутен." - коментира Премисъл Берчик, водещият автор на изследването.
Според него една от причините за демонизирането на глутена при пациенти с този синдром до голяма степен се основава на информацията, която се намира онлайн. „Има силно влияние на интернет. Много пациенти публикуват колко зле се чувстват заради глутена. Това неизбежно влияе върху другите. Продължаването на безглутенова диета може да даде на пациентите конкретен метод, с който да се опитат да контролират симптомите си, дори ако това означава ненужни диетични ограничения.“ - посочва ученият.
Според изследователския екип, резултатите от този експеримент показват ефекта „ноцебо“ – психологически механизъм, при който самото очакване на негативни реакции предизвиква физически симптоми. Изследователите от екипа допълват, че тяхното проучване би трябвало да насърчи лекарите да възприемат цялостен подход към синдрома на раздразнените черва.
Според Международната фондация за стомашно-чревни заболявания, на пациентите със синдром на раздразнените черва се налага да чакат средно шест години и половина преди да получат диагноза. Това е още една причина за фундаментално преосмисляне на лечението на заболяването, този път като се вземат предвид психологическите показатели. /БГНЕС


Коментари (0)