22 Декември, 2025

Изяли сме 12 хил. тона млечни продукти с палмово масло

Изяли сме 12 хил. тона млечни продукти с палмово масло

Прогнозите са през тази година мандрите да използват още по-голямо количество

Близо 12 хил. тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти, сме изяли за година. Това показват данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Колко вредни обаче са имитиращите продукти за здравето и имат ли поне част от ценните съставки на българските млека? На този въпрос отговориха специалистът по хранене проф. Донка Байкова и директорът на Центъра за биология на храните д-р Сергей Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR. Прогнозите са през тази година мандрите да използват още по-голямо количество, тъй като има потребители, за които определяща е цената, посочват експертите.

"Млечните продукти са национална българска храна. По-евтините варианти, използвани в състава им безспорно са вредни, а колко точно зависи от количеството им. Като всяко друго растително масло, и палмовото има своите характеристики и мастнокиселинен спектър. Ако считаме свинската мас за полезна, значи и то е...", посочи проф. Донка Байкова. По думите й, когато палмовото масло се превърне в още по-твърда консистенция, вече става въпрос за хидрогенирано масло, представляващо още по-рискови характеристики за здравето.

Все пак по официални данни през 2017 г. се отчита около 15% намаление на декларираните млечни продукти, произведените с растителна мазнина – около 13,8 хил. тона.

"Проверки на Агенцията по безопасност на храните обаче показват, че все още има случаи на заблуждаващо етикетиране от страна на преработвателите. Това означава, че освен обявените количества, има и около 20-25%, които са недекларирани", посочи директорът на Центъра за биология на храните д-р Сергей Иванов.

Освен палмови мазнини в млечната индустрия през 2017 г. е използвано и близо 21 хил. тона сухо мляко. Продължава да расте вносът на сурово краве мляко у нас за преработка, както от Румъния и Унгария, така и от Холандия и Италия, сочи още анализът.

Цените на млечните продукти ще се покачват през тази година, прогнозират от Центъра. Най-голямо ще е увеличението при пресните и киселите млека – с до 11% в сравнение с периода 2013-2017 г. Поскъпване ще има и при сирената и кашкавала.
Сподели:

Коментари (0)

Използват незабелязано опасно вещество в заведения по метода "спайкване"

Използват незабелязано опасно вещество в заведения по метода "спайкване"

Препоръката на началника на отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция „Митници“ е да се наблюдават приятелите, да се следи дали някой минаващ покрай масата не минава и капва нещо, да не се оставят напитките без надзор и да се покриват с капачета и салфетки

Опасен за здравето въздух в София, общината пуска зелен билет

Опасен за здравето въздух в София, общината пуска зелен билет

И тази сутрин София е в жълтия сектор по замърсяване на въздуха, сочи справка на БГНЕС в сайта за качеството на въздуха IQAir

Празнично настроение и коледен дух съпроводиха традиционния Коледен базар в Тетевен 

Празнично настроение и коледен дух съпроводиха традиционния Коледен базар в Тетевен 

Участниците представиха богато разнообразие от ръчно изработени коледни играчки и сувенири, хранителни продукти, дървени и шивашки изделия