На 20 септември в село Черни Вит ще се състои петото издание на „Празника на домашните сирена“. Събитието ще бъде открито в 10.00ч. и ще се проведе в двора на храм „Успение Богородично“ в центъра на селото.
Празникът на домашните сирена през последните години се стреми да даде нов прочит на традиционните храни и най-вече на домашните сирена. Целта е да се покажат най-добрите сирена от България и Балканите и да се пренесат през времето традициите, с които се гордеем. Събитието е насочено към хора, които искат да научат повече за българските и световните сирена, старинни ястия и модерни техники в кулинарията.
Посетителите ще могат да почерпят информация за съвременните течения в световната кулинария и как те опазват продуктите и общностите. Ще бъдат организирани майсторски класове, кулинарни работилници, демонстрации и арт-работилници.
За първи път ще се проведе конкурс за най-добро сирене според публиката, уникален за България. След анонимен конкурс и гласуване ще бъдат определени победителите.
Организатори на събитието са: Община Тетевен, Кметство Черни Вит и Цветан Димитров - открил и възродил традицията на Зеленото сирене.
Програма и работилници
• Откриване и приветствия към участниците 10.00 часа
• Оценка на сирена от публиката – 10-30 – 13.30
• Награждаване на най-доброто сирене според публиката 14.30 часа
• Майсторски класове по съчетаване на вино и сирене от поречието на река Вит с Винарна Хараламбиев 10.30 часа в зала 1.
• Майсторски клас за Зеленото сирене от Черни Вит с Цветан Димитров 12.00 в зала 2.
• Лекция „Архитектура на съвременната кухня и кулинарни пътешествия“ с Филип Ондрушек 11.00 в зала 2,
• Демонстрационно готвене на сирене по рецепта от Австро-Унгарска кухня от началото на 20 век 14.00 до сцената.
• Кулинарни работилници: приготвяне на Белмуж от турлашката кухня 10.30 часа до сцената
• Работилница за авторски сирена и хляб с квас с Александра и Елена
• Демонстрации – брашно, квас и хляб с Даниела и Марияна
• Арт-работилници с вълна с Бригита
• Представяне на кулинарни книги и занаятчийски изделия
• Закриване - 17.00 часа


Коментари (0)