5 Декември, 2025

Как да познаем фалшивия козунак

Как да познаем фалшивия козунак

В козунак за 2 лева няма как да бъдат включени яйца, масло и мляко, твърдят от пекарна

С наближаването на Великден зачестяват и предупрежденията на производители и власти за некачествените продукти, които се очаква да залеят пазара. На най-големи манипулации подлежат най-търсените продукти – яйцата и козунаците.

Козунаците, подобно на повечето сладки продукти, масово са пълни с подсладители. Според лекарите, тези подсладители влияят крайно негативно на нервната система и могат да доведат до стомашни проблеми.

Изкуствената захар се използва от много производители. Тя се влага в храни и напитки. Доказано е, че синтетичните подсладители увеличават риска от възникване на алергии. Освен това изкуствената захар превъзбужда нервната ни система. Колкото повече от нея приемаме, толкова повече тялото ни я иска.

Според производителите много по-безопасно е козунакът за Великден да се произвежда с яйчен прах. Така се намалява рискът от използването на заразени яйца. Освен това те са категорични, че оцветителите могат и да са безвредни, стига да са от растителен произход.

Потребителите лесно могат да различат истинските от фалшивите козунаци. Менте продуктите обикновено са на половин цена. Те се пекат в полулегални фурни и са замесени от тесто с добавени подсладители. Истинският продукт е голям по обем и с малко тегло. Освен това, когато се разчупи, само истинският Великденски хляб става на конци.

Сред другите фактори е срокът на годност. Вносните продукти имат дълъг срок на годност, тъй като са пълни с консерванти.

Фабрично приготвените козунаци често съдържат имитиращи съставки. Как се приготвят те и как да познаем качествените, показа репортаж на Bulgaria ON AIR Ддиректно от столична пекарна.

"Най-лесният начин да разпознаете фалшивия козунак е цветът. Само с масло и яйца няма как да добием патешко-жълтия вид", обясни управителят на фирмата Мариан Диков. 

Той обясни, че за направата на добрия козуначен хляб, хората трябва да се заредят с търпение. "Той не може без една добре структурирана рецепта. Също и фурната трябва да бъде предварително загрята, а тестото е по-добре да втасва по-дълго време, за да се получат характерните за козунака конци", отбеляза Диков.

По думите му цената на продукта вече се е покачила заради идващите християнски празници и в козунак за 2 лева няма как да бъдат включени яйца, масло и мляко.

"Добрият козунак струва около 8-10 лева", заключи управителят.

Сподели:

Коментари (0)

Бил Гейтс: Съкращаването на помощта доведе до трагичен ръст на детската смъртност

Бил Гейтс: Съкращаването на помощта доведе до трагичен ръст на детската смъртност

Намаленията означават, че броят на децата, които умират преди да навършат 5 години, се очаква да се увеличи до 4,8 милиона тази година, което е с 200 000 повече от 2024 г., според годишния доклад Goalkeepers на Фондацията „Гейтс“

Младежи от училищата в Тетевен зарадваха с подаръци потребителите на Дневния център за лица с увреждания 

Младежи от училищата в Тетевен зарадваха с подаръци потребителите на Дневния център за лица с увреждания 

Инициативата има за цел да възпита младите хора към уважение и толерантност към хората в неравностойно положение, да бъдат приемани със своите различия и възможност да са полезни за обществото

Лаура Кьовеши откри новия офис на Европрокуратурата в София в отсъствието на Сарафов

Лаура Кьовеши откри новия офис на Европрокуратурата в София в отсъствието на Сарафов

Той се намира на столичния булевард "Александър Стамболийски"