Известно е, че здравословното хранене, богато с хранителни минерали влияе благоприятно върху целия организъм. Ето и седемте храни, които подсилват организма след дългата зима. С тях се набавят необходимите витамини, минерали и други полезни вещества, и дават енергия, с която да преборим пролетната умора:
Житните зърнени храни
Те са идеални за закуска. Най-добре е да се варят с мляко, а не с вода. Тези храни намаляват захарта в кръвта.
Спанак
Този зеленчук е голям източник на желязо, калций и витамин А и С. Той е отлична храна за костите и мозъка.
Сьомга
Съдържа Омега 3 мазнини и предотвратява риска от сърдечни заболявания. Действа върху настроението и предотвратява загубата на памет.
Киселото мляко
То е голям източник на протеини.
Сладкият картоф
Той е благоприятен за нервната система и е богат с витамините В, С и Е.
Боровинките
Плодът изобилства с витамини, минерали и антиоксиданти. Помага в изострянето на паметта, а също така може да предотврати и някои видове рак.
Авокадо
Това е единственият плод, който има мазнини намаляващи високото ниво на лошия холестерол. Той е източник на влакна, съдържа витамин Е, за който учените смятат, че помага при предотвратяване на рака.
Напиши коментар
Напиши коментар
Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло
- 23 Декември, 2025
В момента доминиращ е нов вариант на грипа – H3N2, подвариант К, който има седем мутации, и е значително по-прилепчив от останалите вируси
Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж
- 22 Декември, 2025
След празниците – плавно „олекотяване“ на трапезата, без ударни режими - специалистката предупреди, че резките промени в храненето са риск
Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?
- 22 Декември, 2025
Естествено е да си помислим за чаша шампанско в чест на Новата година. Но и да не подценяваме факта, че по данни на Световната здравна организация Европейският съюз е регионът с най-висока консумация на алкохол в света.


Коментари (0)