17 Декември, 2025

Кашкавалени охлювчета

Кашкавалени охлювчета

снимка: vkusi.me

Ако обичате леките печива - това е една подходяща рецепта за вас

Необходими продукти:

1 ч.ч кисело мляко
3 ч.ч. брашно
2 яйца 
1 бакпулвер
1.ч.л. сода (изравнена)
2 с.л. олио
3 с.л. маргарин
Сирене/кашкавал

Начин на приготвяне:

В съда, в който ще месите сложете киселото мляко, прибавете содата и изчакайте да шупне. Към трите чаши брашно прибавете бакпулвера като го разбърквате добре. Чукнете яйцата към млякото, като от едното яйце отделяте жълтъка (с него се намазват соленките преди да се поставят във фурната). Разбъркайте добре млякото с яйцата, след което започвате бавно да прибавяте брашното, като бъркате докато се получи меко тесто. Ако е необходимо премествате с още малко брашно така, че да може да се точи.

 
Разделете тестото на няколко топки. От всяка разточете средно дебела кора – около 0.5 мм.

След това нарежете тестото на равностранни триъгълници (може да изрежете с подходяща чаша кръгове, с диаметър около 6-7 см). Върху оформените триъгълници (или кръгчета) намажете по малко маргарин, след което сложете парченце кашкавал (или бучка сиренце). Триъгълните навийте на охлювчета (а кръгчета сгънете на полумесец, като притиснете краищата с дръжката на лъжичка). 

Готовите кашкавалени охлювчета подредете в плитка тава, като предварително сте сложили хартия за печене. Преди да ги сложите за печене, загрейте фурната на 200 градуса. С жълтъка намажете всяка кашкавалено охлювче и поръсете със ситно настърган кашкавал. 

Печете 20-25 минути на 175 градуса, докато порозовеят и хванат хрупкава коричка.

Кашкавалените охлювчета са подходящи за лека закуска, но можете да похапнете от тях по всяко време на деня.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза