Системата за бързо предупреждение на Европейския съюз отчита сигнали за рискови храни, но това не означава, че продуктите достигат до потребителите, заяви главният експерт към Центъра за оценка на риска по хранителната верига инж. Светлана Савова
"Това е система за превенция. Тя не отразява опасни храни, а активността на контрола", поясни Савова и допълни, че често се създава излишен страх в обществото, базиран на частично отразена или подвеждаща информация.
Поводът за разговора, съобщава Българската национална телевизия, е появилата се информация за корнишони с опасни вещества. По думите на Савова продуктът е с произход Индия, засечен е в Словения и не е стигнал до потребителя, тъй като е насочен за унищожаване.
Експертът подчерта, че именно това е предимството на системата – своевременно предотвратяване на риска. През октомври в платформата за бързо предупреждение са подадени 528 нотификации.
"Те растат не защото растат опасните храни, а защото в миналото нямаше методи да бъдат откривани опасности", уточни Савова.
Според нея съвременните лаборатории разполагат с по-прецизна апаратура и понижени граници за откриване на замърсители.
"Основните патогени са салмонела и ешерихия коли. Това не са нарочни действия, а въпрос на хигиена при производството", обясни тя и подчерта, че системата работи превантивно за защита на потребителите.
Светлана Савова посъветва хората да бъдат информирани и критични към покупките си, но без да изпадат в паника.
"Колкото повече нотификации виждате, толкова по-добър е контролът", заяви още тя.


Коментари (0)