Консумацията на ултрапреработени храни може значително да увеличи риска от ранни предракови промени в дебелото черво. До такова заключение стигнаха изследователи от американската болница Mass General Brigham and Women's Hospital в Бостън след анализ на данни от близо 30 000 жени.
Посочва се, че тези, които са консумирали най-много такива храни, са били с 45% по-предразположени към образуване на аденоми – предшественици на колоректален рак. Резултатите са публикувани в JAMA Oncology.
В проучването са използвани данни от Nurses' Health Study II, голям проект, в който жените са се подлагали на редовна ендоскопия и са попълвали подробни диетични въпросници в продължение на 24 години. Средно участничките са консумирали приблизително 35% задължителни дневни калории от ултрапреработени храни, но този дял е бил няколко пъти по-висок в групата с най-висока консумация. Тези жени са били и по-склонни да имат аденоми, които са свързани с ранен колоректален рак. Връзката се е запазила дори след отчитане на други рискови фактори, като затлъстяване, диабет и нисък прием на фибри.
Въпреки това, изследователите не са открили въздействие на такива храни върху други, по-бавно развиващи се видове полипи. Авторите отбелязват, че увеличаването на ранния колоректален рак не може да се обясни само с диетата, но намаляването на дела на ултрапреработените храни в диетата е потенциално важна стъпка за намаляване на риска.
Екипът продължава да изучава други възможни причинители на заболяването и разработва по-точни класификации на ултрапреработените храни, тъй като вредата, причинена от различните видове, може да варира значително. Преди това учените установиха, че редовната физическа активност намалява риска от развитие и смърт от рак на храносмилателната система с 15–30 процента. /БГНЕС


Коментари (0)