Френски учени предупредиха, че прекомерната употребя на соеви продукти може да доведе до рак, съобщи сайтът Хелт нюз.
Привържениците на здравословното хранене дълго време залагаха на соята като на заместител на месото и млякото в менюто ни. Но изследователи от френската потребителска организация "Какво да изберем" биха тревога, след като анализираха 55 различни продукта на соева основа.
Сред тях фигурират готови храни, напитки, десерти, сосове. В някои от представените образци количеството на фитоестрогените, съдържащи се в една порция, превишават препоръчаните норми пет пъти.
Фитоестрогените в соята са известни под името изофлавони. В организма те действат като естрогени и нарушават хормоналния фон. Те могат да предизвикат проблеми, свързани с плодовитостта, и дори да предизвикат рак.
А изследванията на френските специалисти доказаха, че те са с плашещо високо съдържание в много соеви продукти.
![Френски учени предупреждават: Консумацията на соеви продукти може да е опасно](/static/downloads/uploads/Images_3/S/soy-produkti.jpg)
Те могат да предизвикат проблеми с плодовитостта и да предизвикат рак.
Фактор Фактор
Още от Чичо доктор
Прегърни здравето си: Как физическата близост лекува тялото и ума
Не бива да подценяваме силата на простия допир – прегръдките, държането за ръце и нежните докосвания - 7 причини, за да го правим
В "Пирогов" са помогнали на 27 жени, инжектирани с ботулинов токсин
Седем от жените е трябвало да останат на лечение, а останалите са били с по-леки симптоми
Модифицирани играчки дават шанс на деца с увреждания да се забавляват и учат
Терапевтът Джеси Саймън от Международната академия на надеждата добавя сензори и прекъсвачи, улесняващи държането и управлението на играчките