17 Февруари, 2025

За 2017 г. сме погълнали 12 000 тона палмово масло във вид на сирене

За 2017 г. сме погълнали 12 000 тона палмово масло във вид на сирене

Истинското сирене дори във вода няма да се размие, а ще си остане пак здрав продукт, обясни Иван Грънчаров

В последните няколко години българите все повече купуват продукти с палмово масло. За 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 000 тона палмова мазнина, коментира Иван Грънчаров, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите.

Експертът припомни, че е влязла в сила наредба, която забранява производството на имитиращи продукти и влагането на палмово масло в млечните продукти в мандрите. "Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини", добави той.

По думите му проблемът с растителните мазнини е, че се влагат в сиренето и кашкавала в големи количества. Според него българите трябва да осъзнаят вредата от тези мазнини, които се наслагват в човешкото тяло и трудно се преработват от организма.
 
"В България имаме възможност да ядем качествени продукти, но болшинството от хората не го правят. Оправданието е липсата на финансови средства. Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки на ден", заяви Грънчаров.

Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, тъй като обикновения потребител трудно може да направи разлика по визия дали един продукт е истински или имитиращ, каза Грънчаров. Сиренето, което е истинско, дори във вода няма да се размие, а ще си остане пак здрав продукт, обяснява експертът.
 
Според него реалната му цена трябва да започва минимум от 5,50 лева, а ако искаме да ядем истински качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева. "В България има качествени продукти от качествено мляко. Млякото през последните 5-6 години се различава от това преди десетилетия. Фермите са на ниво. Ако има желание, българинът яде качествени продукти", заяви Грънчаров.

По думите му цените на млечните продукти зависят от млякото, а то зависи от цената на млякото в Европа. "Основният проблем в бранша са имитиращите продукти или палмовата мазнина. Има недостиг на българска суровина. Цените на българските фермери се вдигат благодарение на фермерите от Европа. Цената, която влиза като внос, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20% от млякото", посочи Иван Грънчаров.
 
В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина, каза експертът.

Сподели:
 Живков побъркал Държавна сигурност с разнопосочни нареждания за преименуването на българомохамеданите

Живков побъркал Държавна сигурност с разнопосочни нареждания за преименуването на българомохамеданите

Документът от 28 май 1965 г. и е на ДС подробно са описани различните нормативи разпоредби, които тогавашното правителство под ръководството на премиера Тодор Живков е дало в началото на същата година за извършване на подмяната на паспортите на тези хора

Етнографският музей школува децата как да си оплетат мартеници

Етнографският музей школува децата как да си оплетат мартеници

Детската работилница е под мотото "На́ на тебе мартеница, дай на мене здраве“, тя е на всеки кръгъл час

500 кг боклук изхвърля средно българинът за година

500 кг боклук изхвърля средно българинът за година

Пластмасата е най-големият „донор“ за боклук, добрата новина е, че има намаление с 4.41% на пластмасовите опаковки в кофите за смет през 2023 година